trwa ładowanie strony
wczytywanie strony

Certyfikaty przynależności do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska

    30 marca 2011 w Urzędzie Marszałkowskich Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski, Członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego wręczył kolejnym podmiotom certyfikaty przynależności do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska.

    Uroczystość  rozpoczęła się od powitania gości i słowa wstępnego Krzysztofa Grabowskiego, Członka Zarządu Województwa Wielkopolskiego. Następnie Zastępca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Pan Marek Beer  krótko scharakteryzował  nowych członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska. Po prezentacji  wręczono certyfikaty członkowskie oraz tabliczki z logo sieci.

    Wśród nowych członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska znalazła się rodzinna firma NOWICKI NATURALNIE Jacek Nowicki z Potaśni w powiecie ostrzeszowskim, wytwarzająca wędliny i wędzonki metodą tradycyjną. Istniejący od 2010 roku zakład został już nagrodzony na Ogólnopolskim Festiwalu Pasztetników i Potraw z Gęsi. Certyfikat został przyznany również Przedsiębiorstwu Rolnemu Jan Wieła z Wąsowa w powiecie nowotomyskim. Folwark Wąsowo jest także wysoko wykwalifikowanym gospodarstwem agroturystycznym. Kolejnym laureat, któremu został przyznany certyfikat to Gospodarstwo Agroturystyczne „Karczma Kaliska” Janusz Nowak z Szadku w gminie Ceków Kolonia (powiat kaliski). Gospodarstwo to kultywuje tradycje kulinarne regionu, jest również współorganizatorem Festiwalu Utraconych Smaków w Krainie Nocy i Dni. Czwartym uhonorowanym jest APIHERBA Ośrodek Apifitoterapii w Witosławiu Dr Edward Kałużny z gminy Osieczna (powiat leszczyński). Specyfiką Ośrodka jest stosowanie produktów pszczelich i zielarskich w żywieniu, profilaktyce i leczeniu.
    W późniejszym terminie certyfikat odbiorą przedstawiciele „Restauracji Rycerska” z Szamotuł. Restauracja istnieje od 1979 roku, cechuje ją głównie kuchnia wielkopolska ze wskazaniem dań z terenu szamotulsko-wronieckiego. Większość potraw przygotowywanych jest według starych regionalnych przepisów, przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

    Ideą Sieci jest promocja produkcji i sprzedaży lokalnej i regionalnej  żywności.
     
    W październiku 2008 roku Województwo Wielkopolskie wraz z czterema polskimi regionami zostało przyjęte do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.
    Zgodnie z Uchwałą Nr XXVI/367/08 Sejmiku Województwa Wielkopolskiego z dnia
    21 lipca 2008 r. właścicielem licencji na użytkowanie logo Sieci Dziedzictwo Kulinarne Wielkopolska jest Województwo Wielkopolskie.
    Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego powstała po to, by ułatwić konsumentom i turystom odnalezienie oraz spróbowanie lokalnej i regionalnej żywności w Europie. Pojęcie Kulinarnego Dziedzictwa sprowadza się do wspólnego logo, ustalonych kryteriów uczestnictwa dla przedsiębiorstw, wspólnego marketingu i działań na szczeblu regionalnym i europejskim.

    Głównym celem regionów znajdujących się w Sieci jest promocja rozwoju tradycyjnej i nowoczesnej żywności opartej na lokalnych zasobach surowców. Regiony realizują działania, które mają na celu promocję i poprawę jakości regionalnej żywności oraz wzmocnienie regionalnej tożsamości. W obrębie każdego regionu istnieje regionalna sieć zrzeszająca producentów uczestniczących w Sieci - są nimi m.in. gospodarstwa rolne, zakłady przetwórstwa żywności i restauracje, podkreślające swoje powiązania z regionem.

    Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, która działa w 24 regionach z 8 państw europejskich, daje szerokie możliwości ochrony odrębności kulturowej regionu i zachowania dziedzictwa kulinarnego, ponieważ obejmuje nie tylko producentów żywności, ale także dostarczycieli surowców, czyli hodowców, ogrodników, rolników, hurtownie, także sklepy z tradycyjną żywnością lokalną, restauracje, kawiarnie itp.

    Używanie logo Sieci naprowadza konsumentów i turystów na restauracje, sklepy, zakłady przetwórcze, czy gospodarstwa, które oferują dania oraz produkty sporządzone na bazie lokalnych surowców, podtrzymują lokalne zwyczaje, a także wzmacniają je, poprzez unowocześnianie przepisów. Pozwala to cieszyć się tradycyjną kulturą i kuchnią przygotowywaną przez renomowanych szefów kuchni i restauracje, jak również małe rodzinne restauracyjki czy gospodarstwa agroturystyczne.

    Regionalne Dziedzictwo Kulinarne jest symbolem wysokiej jakości tradycyjnej żywności lokalnej, który promuje nie tylko tradycje ale także dziedzictwo kulturowe regionu.

    Logo Sieci pomaga w promocji małych, lokalnych producentów żywności, a turystom – w ich znalezieniu. Logo jest drogowskazem dla konsumentów i turystów, informującym o miejscu, w którym przywiązuje się wagę do tradycji.
    Należy jednak pamiętać, że sieć istnieje pomiędzy regionami, nie tylko firmami. Ma ona promować żywność danego regionu w całej Europie.

    Aktualnie Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska liczy 30 Członków.

    Restauracje i inne punkty gastronomiczne – 14 podmiotów:
    APIHERBA dr E.Kałużny Ośrodek Apifitoterapii - Pałac Witosław, Osieczna
    CAFE BORDO RESTAURANT, Poznań
    Dwór Myśliwski Ustronie, Łęka Opatowska
    Firma Usługowa "JANSÓWKA" Robert Jans, Kuślin
    Gospoda Pod Rozbrykanym Kucem, Nowe Miasto N/Wartą
    Gospodarstwo Agroturystyczne "Karczma Kaliska", Szadek
    Gospodarstwo Agroturystyczne "Kmiecikówka", Dolsk
    Gospodarstwo Agroturystyczne „Celinka” A.M. Heflik, Ostrzeszów
    Gościniec „Gryszczeniówka”, Wargowo
    Restauracja "Młyn na Prowincji", Lednogóra
    Restauracja "Pod Pretekstem", Poznań
    Restauracja "Rycerska", Szamotuły
    Restauracja „Jaśkowa Zagroda” , Rokietnica
    Restauracja „TOGA” , Poznań

    Producenci surowców w rolnictwie, ogrodnicy, przedsiębiorstwa rybołówstwa/rybactwa i przetwórcy żywności – 16 podmiotów:
    "SEMCO" Specjalistyczne Gospodarstwo Nasienne i Przetwórcze, Szamotuły
    Agro-serwis Zakład Masarski Bieganowo, Bieganowo
    Gospodarstwo rolne Beata i Wojciech Walkowiak, Pakosław
    NOWICKI NATURALNIE Jacek Nowicki, Potaśnia
    Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska TOP-TOMYŚL, Nowy Tomyśl
    P.P.H. "EMMA" Zakład Mleczarski , Bojanowo
    Piekarnia „Bułeczka” Maria Wielgosz , Jastrzębniki
    Przedsiębiorstwo Produkcyjne Katarzyna i Tomasz Rembowscy, Popówko
    Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe VITACORN sp. z o.o., Poznań
    Przedsiębiorstwo rolne Jan Wieła, Wąsowo
    Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna w Kruszewni, Swarzędz
    Rzeźnictwo-Wędliniarstwo Stefan Słociński, Nowy Tomyśl
    Tłocznia Soków Owocowych „TeSO” s.c. Andrzej Płonka, Izabela Płonka, Żelazków
    Zakład Produkcji Spożywczej i Handlu Frąckowiak Sp. J., Granowo
    Zakład Przetwórstwa Rolno-Spożywczego „Wiórek” Marek Nyćkowiak , Poznań
    Zakład Cukierniczy Ryszard Marczak, Kalisz.
     

    Data publikacji: 2011-03-30