trwa ładowanie strony
wczytywanie strony

Smaki Regionów przyprawione aromatem koreańskim i włoskim (2)

    *W dniach 24 – 26 września br. w pawilonie nr 2 Międzynarodowych Targów Poznańskich odbędą się targi Smaki Regionów. Ich oficjalna inauguracja - z udziałem Krzysztofa Grabowskiego, Wicemarszałka Województwa Wielkopolskiego - nastąpi w niedzielę 25 września o godz. 12.00 w pawilonie nr 1. Wstęp na targi jest bezpłatny.*

    W ramach wydarzenia Województwo Wielkopolskie po raz kolejny będzie promować na swoim stoisku żywność regionalną wysokiej jakości. Podczas targów zaprezentują się lokalni producenci, przetwórcy i restauratorzy - członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski. Zwiedzający będą mogli zapoznać się z ofertą 44 producentów stowarzyszonych w Sieci, obejmującą szeroki asortyment różnorodnych produktów regionalnych: mięs i przetworów mięsnych, produktów mleczarskich, miodów, wyrobów piekarniczych, cukierniczych, win oraz żywności ekologicznej.

    W tym roku gośćmi naszego stoiska będą przedstawiciele regionów partnerskich - po raz drugi Chungcheongnam-Do z Korei Południowej oraz pierwszy raz włoskiego Emilia - Romania.

    W sobotę 24 września o godz. 12.00 na scenie w pawilonie nr 1 odbędzie się uroczyste przyjęcie nowych członków do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska. Dzień później, w niedzielę 25 września br. o godz. 14.00 w pawilonie 11 (Iglica) będzie miał miejsce finał ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” organizowany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego.
    Najwyższe wyróżnienia w postaci tzw. PEREŁ za produkt lokalny oraz danie regionalne zostaną wręczone również przetwórcom z Wielkopolski. Decyzją kapituły „PERŁY 2016” zostały przyznane za następujące produkty: szamotulska konfitura czereśniowa, olej z czarnuszki, a także parzybroda oraz udko gęsie z szarymi kluskami i kapustą zasmażaną.

    „Smaki Regionów” poprzedzają targi Polagra Food, które odbędą się w dniach 26 – 29 września 2016 r.