*W dniach 24 – 26 września br. na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbyły się targi Smaki Regionów. Inauguracja wydarzenia miała miejsce z udziałem Krzysztofa Grabowskiego, Wicemarszałka Województwa Wielkopolskiego. *
W ramach wydarzenia Województwo Wielkopolskie po raz kolejny promowało na swoim stoisku żywność regionalną wysokiej jakości. Podczas targów zaprezentowali się lokalni producenci, przetwórcy i restauratorzy - członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski. Zwiedzający mogli zapoznać się z ofertą 44 producentów stowarzyszonych w Sieci, obejmującą szeroki asortyment różnorodnych produktów regionalnych: mięs i przetworów mięsnych, produktów mleczarskich, miodów, wyrobów piekarniczych, cukierniczych, win oraz żywności ekologicznej.
W tym roku gośćmi naszego stoiska byli przedstawiciele regionów partnerskich - po raz drugi Chungcheongnam-Do z Korei Południowej oraz pierwszy raz włoskiego Emilia - Romania.
24 września odbyło się uroczyste przyjęcie nowych członków do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska. Dzień później, w niedzielę 25 września miał miejsce finał ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” organizowany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Najwyższe wyróżnienia w postaci tzw. PEREŁ za produkt lokalny oraz danie regionalne zostanło wręczone również przetwórcom z Wielkopolski. Decyzją kapituły „PERŁY 2016” zostały przyznane za następujące produkty: szamotulska konfitura czereśniowa, olej z czarnuszki, a także parzybroda oraz udko gęsie z szarymi kluskami i kapustą zasmażaną.
Zostały wręczone również Złote Medale Targów Smaki Regionów. Spośród 90 zgłoszonych produktów Kapituła konkursu wybrała najlepszą dwudziestkę. 6 laureatów to producenci Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska. Oto laureaci z Wielkopolski: - Spółdzielnia Mleczarska Udziałowców - twaróg śmietankowy- Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna im. J. Dąbrowskiego w Kruszewni- kiełbasa wiejska kruszewska- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Top-Tomyśl - wielkopolski ser smażony i Wielkopolski ser smażony z kminkiem- Semco SGNiP Krystyna Just - olej ostropestowy- Zakład Produkcji Spożywczej i Handlu Frąckowiak S.J. - wielkopolski ser smażony z kminkiem- Folwark Wąsowo Piotr Wieła – barszcz wąsowski.
Podczas Targów Smaki Regionów odbyło się rozstrzygnięcie plebiscytów „Głosu Wielkopolskiego” pn. Wielkopolskie Koło Gospodyń Wiejskich oraz Najaktywniejsza Lokalną Grupę Działania w Wielkopolsce.
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...