trwa ładowanie strony
wczytywanie strony

Najlepsze regionalne smaki nagrodzone, wielkopolskie stoisko również

    Marek Woźniak, Marszałek Województwa Wielkopolskiego – Wiceprezes Związku Województw Rzeczypospolitej Polskiej (ZWRP) wręczył 7 października Medale Targów „SMAKI REGIONÓW”. Prezentacja regionalnych przysmaków potrwa na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich (MTP) do 9 października.

    Celem konkursu organizowanego przez MTP i ZWRP było wyłonienie najlepszych produktów żywności naturalnej i tradycyjnej z obszaru państwa Unii Europejskiej, zgłoszonych jako eksponat wystawienniczy na stoisku targowym podczas Targów „Smaki Regionów”. Ocenie poddane zostały kryteria charakteryzujące cechy produktu, takie jak jego związki z tradycją kulinarną, opinie odbiorców czy walory promujące region pochodzenia.
     

    W uroczystym otwarciu Targów uczestniczyli m.in. Stanisław Kalemba, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krzysztof Grabowski, Członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego. Uroczystość była również okazją do przekazania przez Prezesa MTP Andrzeja Byrta na ręce Marszałka Marka Woźniaka okolicznościowej statuetki z okazji 10 – lecia ZWRP.

    Lista nagrodzonych Medalami Targów „SMAKI REGIONÓW”.
    1. Gospodarstwo „Kaszubska Koza” Honorata Strubińska, produkt nagrodzony: Ser Kozi   „Kozia Rura”
    2. Piekarnia Cukiernia Natura Zbigniew Piskorski, produkt nagrodzony: „Rogal Świętomarciński”
    3. Gospodarstwo „ZAGON”, produkt nagrodzony: Ogórek Kołobrzeski
    4. Gospodarstwo PHU Kowalski Krzysztof, produkt nagrodzony: Olej Lniany tłoczony na zimno
    5. Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna im. Jarosława Dąbrowskiego Kruszenia, produkt nagrodzony: Salceson Wiejski Kruszewski
    6. Browar „EDI” Edward Wilk, produkt nagrodzony: Piwo Niepasteryzowane – Wschowskie Ciemne
    7. Markowa Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta, Przysmak Zapiekany Markowski
    8. Bacówka Towary Tradycyjne, produkt nagrodzony: Szynka Naturalna
    9. Pracownia Cukiernicza Magdalena Kroczek, produkt nagrodzony: Sorbet Jabłko Prażone – Antonówka
    10. APIHERBA dr Edward Kałużny, Ośrodek Apifitoteriapii, Pałac Witosław,   produkt nagrodzony: Miodówka Witosławska

    Zapraszamy również serdecznie do odwiedzenia stoiska Województwa Wielkopolskiego (pawilon 8A) podczas trwających w dniach 6-9 października tragach lokalnych produktów spożywczych „Smaki Regionów”. Nie zabraknie okazji do degustacji produktów i potraw tradycyjnych reprezentowanych przez członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska. Wielkopolskie stoisko zostało wyróżnione pucharem oraz dyplomem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stanisława Kalemby, za nowoczesną promocję regionu i produktów tradycyjnych.  Wyróżnienie z rąk Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Zofii Szalczyk odebrał Marszałek

    Województwa Wielkopolskiego Marek Woźniak. Jest to już drugie z rzędu wyróżnienie dla Wielkopolski.Marszałek Województwa Wielkopolskiego Marek Woźniak wręczył również najwyższe wyróżnienia przyznawanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego produktom spożywczym o charakterze tradycyjnym i lokalnym - ,,Perły”.