Marek Woźniak, Marszałek Województwa Wielkopolskiego – Wiceprezes Związku Województw Rzeczypospolitej Polskiej (ZWRP) wręczył 7 października Medale Targów „SMAKI REGIONÓW”. Prezentacja regionalnych przysmaków potrwa na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich (MTP) do 9 października. Celem konkursu organizowanego przez MTP i ZWRP było wyłonienie najlepszych produktów żywności naturalnej i tradycyjnej z obszaru państwa Unii Europejskiej, zgłoszonych jako eksponat wystawienniczy na stoisku targowym podczas Targów „Smaki Regionów”. Ocenie poddane zostały kryteria charakteryzujące cechy produktu, takie jak jego związki z tradycją kulinarną, opinie odbiorców czy walory promujące region pochodzenia.
W uroczystym otwarciu Targów uczestniczyli m.in. Stanisław Kalemba, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krzysztof Grabowski, Członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego. Uroczystość była również okazją do przekazania przez Prezesa MTP Andrzeja Byrta na ręce Marszałka Marka Woźniaka okolicznościowej statuetki z okazji 10 – lecia ZWRP. Lista nagrodzonych Medalami Targów „SMAKI REGIONÓW”. 1. Gospodarstwo „Kaszubska Koza” Honorata Strubińska, produkt nagrodzony: Ser Kozi „Kozia Rura” 2. Piekarnia Cukiernia Natura Zbigniew Piskorski, produkt nagrodzony: „Rogal Świętomarciński” 3. Gospodarstwo „ZAGON”, produkt nagrodzony: Ogórek Kołobrzeski 4. Gospodarstwo PHU Kowalski Krzysztof, produkt nagrodzony: Olej Lniany tłoczony na zimno 5. Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna im. Jarosława Dąbrowskiego Kruszenia, produkt nagrodzony: Salceson Wiejski Kruszewski 6. Browar „EDI” Edward Wilk, produkt nagrodzony: Piwo Niepasteryzowane – Wschowskie Ciemne 7. Markowa Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta, Przysmak Zapiekany Markowski 8. Bacówka Towary Tradycyjne, produkt nagrodzony: Szynka Naturalna 9. Pracownia Cukiernicza Magdalena Kroczek, produkt nagrodzony: Sorbet Jabłko Prażone – Antonówka 10. APIHERBA dr Edward Kałużny, Ośrodek Apifitoteriapii, Pałac Witosław, produkt nagrodzony: Miodówka Witosławska Zapraszamy również serdecznie do odwiedzenia stoiska Województwa Wielkopolskiego (pawilon 8A) podczas trwających w dniach 6-9 października tragach lokalnych produktów spożywczych „Smaki Regionów”. Nie zabraknie okazji do degustacji produktów i potraw tradycyjnych reprezentowanych przez członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska. Wielkopolskie stoisko zostało wyróżnione pucharem oraz dyplomem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stanisława Kalemby, za nowoczesną promocję regionu i produktów tradycyjnych. Wyróżnienie z rąk Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Zofii Szalczyk odebrał Marszałek Województwa Wielkopolskiego Marek Woźniak. Jest to już drugie z rzędu wyróżnienie dla Wielkopolski.Marszałek Województwa Wielkopolskiego Marek Woźniak wręczył również najwyższe wyróżnienia przyznawanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego produktom spożywczym o charakterze tradycyjnym i lokalnym - ,,Perły”.
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...