trwa ładowanie strony
wczytywanie strony

Nowe podmioty w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska

    30 marca 2011 roku o godzinie 11.00 w Sali 141 UMWW Krzysztof Grabowski, Członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego wręczy kolejnym podmiotom certyfikaty przynależności do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska. Ideą Sieci jest promocja produkcji i sprzedaży lokalnej i regionalnej  żywności.

    Wśród nowych członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska znalazła się rodzinna firma NOWICKI NATURALNIE Jacek Nowicki z Potaśni w powiecie ostrzeszowskim, wytwarzająca wędliny i wędzonki metodą tradycyjną. Istniejący od 2010 roku zakład został już nagrodzony na Ogólnopolskim Festiwalu Pasztetników i Potraw z Gęsi. Certyfikat zostanie przyznany również Przedsiębiorstwu Rolnemu Jan Wieła z Wąsowa w powiecie nowotomyskim. Folwark Wąsowo jest także wysoko wykwalifikowanym gospodarstwem agroturystycznym. Kolejny laureat – Gospodarstwo Agroturystyczne „Karczma Kaliska” Janusz Nowak z Szadku w gminie Ceków Kolonia (powiat kaliski) kultywuje tradycje kulinarne regionu. Gospodarstwo  jest także współorganizatorem Festiwalu Utraconych Smaków w Krainie Nocy i Dni. Czwartym uhonorowanym jest APIHERBA Ośrodek Apifitoterapii w Witosławiu Dr Edward Kałużny w gminie Osieczna (powiat leszczyński). Specyfiką Ośrodka jest stosowanie produktów pszczelich i zielarskich w żywieniu, profilaktyce i leczeniu. W późniejszym terminie certyfikat odbiorą także przedstawiciele „Restauracji Rycerska” z Szamotuł. Restauracja istnieje od 1979 roku, cechuje ją głównie kuchnia wielkopolska ze wskazaniem dań z terenu szamotulsko-wronieckiego. Większość potraw przygotowywanych jest według starych regionalnych przepisów, przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

    Województwo Wielkopolskie od 2008 roku jest regionem członkowskim Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, ułatwiającej konsumentom oraz turystom z całej Europy dostęp do lokalnej i regionalnej żywności. Wraz z nowymi podmiotami Sieć w Wielkopolsce liczy 30 Członków.
     

    Data publikacji: 2011-03-29 15:09:49