31 marca 2012 r. na Placu Bernardyńskim w Poznaniu odbyło się otwarcie po przerwie zimowej ZIELONEGO BAZARU – pierwszego w Poznaniu rynku produktów ekologicznych. Inicjatorami przedsięwzięcia są: Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego, spółka „Targowiska” Sp. z o.o. w Poznaniu oraz firma Zielona Spiżarnia. ZIELONY BAZAR będzie czynny w każdą sobotę w godzinach od 9.00 do 15.00. Na wydzielonej i oznaczonej części Placu Bernardyńskiego prowadzona będzie bezpośrednio przez producentów sprzedaż certyfikowanych produktów, oznaczonych logo rolnictwa ekologicznego.
Samorząd Województwa Wielkopolskiego wspiera i promuje działania, których celem jest poprawa jakości żywności. Mamy nadzieję, że oferta ZIELONEGO BAZARU będzie systematycznie poszerzać się, a asortyment proponowanych produktów obejmie mięso, wędliny, nabiał, przetwory zbożowe, warzywa, owoce, herbaty, zioła i inne - nie tylko z Wielkopolski, ale z różnych regionów kraju, także z zagranicy (np. ekologiczne oliwy). Chcemy, aby logo rolnictwa ekologicznego stało się powszechnie rozpoznawalne we wszystkich grupach społecznych i wiekowych. Służą temu m.in. warsztaty prowadzone na bazarze w formie zabawy dla dzieci.
Obecność logo na dowolnym produkcie oznacza zgodność tego wyrobu z rozporządzeniem UE w sprawie rolnictwa ekologicznego. Od 1 lipca 2010 r. stosowanie ekologicznego logo UE jest obowiązkowe na wszystkich opakowanych ekologicznych produktach żywnościowych na terenie Unii Europejskiej. Można także dobrowolnie umieszczać logo na sprzedawanych bez opakowań produktach ekologicznych, które zostały wytworzone w UE lub sprowadzone z krajów trzecich.
ZIELONY BAZAR rozpoczął swoją działalność we wrześniu ubiegłego roku. Rynek ma już swoich stałych klientów, ale zdobywa ciągle nowych, zainteresowanych produktami posiadającymi certyfikat rolnictwa ekologicznego, który daje gwarancję najwyższej jakości.
Wystawcy, którzy potwierdzili udział w ZIELONYM BAZARZE :
1. Ekologiczna masarnia Rolmięs - mięso wołowe i wieprzowe eko – masarnia ŁABISZYN
2. SER-MILK sery ekologiczne – Pomorskie
3. Sery łomnickie „Kozia Łąka” Bożena Sokołowska - Łomnica k. Jeleniej Góry, – DOLNOŚLĄSKIE
4. Gospodarstwo Ekologiczna Damian Nowak –Zębowo gm. Lwówek
5. Gospodarstwo i przetwórstwo Mariusz Tadeusz- przetwory z aronii – TROSZCZYN pow. Nowy Tomyśl
6. Naturplon- Gospodarstwo ekologiczne G.M. Dendek z Okonka- warzywa, jajka OKONEK/ WIELKOPOLSKA
7. Gospodarstwo Merek Grądzki – ekologiczne sery kozie– LINIE k. Lwówka Wielkopolska
8. EKOWYSPA – nabiał, warzywa – SZCZECIN
9. Zakład Sadowniczy Piotr Kudrycki – jabłka, gruszki– MUCHNICE k. KUTNA
10. „Semco” – oleje roślinne, – Śmiłowo gm. SZAMOTUŁY
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...