28 września na zaproszenie Kancelarii Prezesa Rady Ministrów Członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski wraz z producentami regionalnych produktów żywnościowych wziął udział w spotkaniu z Premierem Donaldem Tuskiem. Na spotkaniu obecni byli również przedstawiciele urzędów marszałkowskich i ministerstw, a także producenci z Wielkopolski zrzeszeni w ramach Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, którzy zaprezentowali swoje ekologiczne wyroby. - Efektem tego spotkania będzie pilna praca zespołu na rzecz dostosowania przepisów polskich do przepisów unijnych w sposób najbardziej przyjazny – podkreślił Premier Donald Tusk, odnosząc się do ograniczeń terytorialnych dla sprzedaży lokalnych produktów. - Potrzebny jest przegląd wszystkich przepisów krajowych, tak aby uzyskać jak najbardziej przyjazne dla regionalnej produkcji żywnościowej środowisko prawne – kontynuował. W październiku 2008 roku Województwo Wielkopolskie zostało przyjęte do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, zrzeszającej 25 regionów europejskich, w tym 8 polskich. Zgodnie z Uchwałą Sejmiku Województwa Wielkopolskiego z 2008 r. właścicielem licencji na użytkowanie logo Sieci Dziedzictwo Kulinarne Wielkopolska jest Województwo Wielkopolskie. Więcej informacji na temat spotkania znajdą Państwo na stronie: www.premier.gov.pl
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...