8 października 2012 r. podczas imprezy Smaki Regionów odbyło się podsumowanie III edycji konkursu „Złotnicka Premium” na najlepszy wyrób z wieprzowiny złotnickiej oraz na najlepszego producenta wyrobów z wieprzowiny złotnickiej. Laureaci otrzymali nagrody, które w imieniu Marszałka Marka Woźniaka wręczył Członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski.
Organizatorem konkursu jest Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu, natomiast opiekę merytoryczną nad konkursem sprawują: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno - Spożywczego oraz Wielkopolskie Stowarzyszenie Hodowców Producentów i Przetwórców Świń Złotnickich.
Celem konkursu jest zachęcenie firm branży mięsnej do produkcji wysokiej jakości wyrobów w oparciu o wieprzowinę złotnicką oraz wsparcie rozwoju hodowli i tuczu świń ras złotnickich, jako alternatywy dla tuczu masowego. Rasy złotnickie: pstra oraz biała zostały wyhodowane w Wielkopolsce i należą do nielicznych już ras rodzimych utrzymywanych w kraju.
Wieprzowina złotnicka doskonale nadaje się do wytwarzania wyrobów żywnościowych wysokiej jakości, szczególnie wędlin późnodojrzewających. Dzięki modzie na tradycyjną żywność wysokiej jakości hodowla świń złotnickich odradza się dziś po latach kryzysu.
Do III edycji konkursu zgłosiły się 4 firmy, wśród nich zarówno takie, które produkują od wielu lat wyroby z wieprzowiny złotnickiej, jak i takie, które niedawno zainteresowały się tym surowcem. Do oceny zgłoszono 16 wyrobów, w większości bardzo wysokiej jakości. Kapituła ekspertów powołana przez Zarząd Województwa Wielkopolskiego wyłoniła laureatów konkursu.
Główną nagrodą w konkursie jest prawo do oznaczania nagrodzonych wyrobów znakiem „Złotnicka Premium”, jako wspólnym znakiem towarowym gwarancyjnym oraz korzystanie z działań promocyjnych prowadzonych przez organizatora i jego partnerów w ramach konkursu. Korzystanie ze znaku „Złotnicka Premium” zobowiązuje producenta do dbania o wysoką jakość wyrobów w zakresie przestrzegania receptury oraz pochodzenia surowca mięsnego (rasy złotnickie).
Z uwagi na bardzo wyrównany poziom w III edycji nie wyłoniono najlepszego producenta wyrobów „Złotnicka Premium”.
Laureaci III edycji konkursu „Złotnicka Premium”
Kategoria I - wyrób surowy długodojrzewający (wędzonki, kiełbasy)
Firma
WYRÓŻNIONY WYRÓB
Zakład P.U.H.
Rzeźnictwo Wędliniarstwo
Ryszard Mroczek
Karczek złotnicki długodojrzewający
Rzeźnictwo-Wędliniarstwo
Stefan Słociński
Schab wędzony złotnicki
Kategoria II - wędzonki gotowane lub parzone
Szynka złotnicka gotowana
Kategoria III – kiełbasy trwałe i półtrwałe parzone
Kabanos złotnicki tradycyjny
Kategoria IV – półprodukty i dania gotowe z mięsa świeżego
Dr Maryniak
Panierowane chrusty złotnickie z żurawiną
Nowicki Naturalnie
Jacek Nowicki
Pasztet ostrzeszowski
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...