Już po raz VI w siedzibie Samorządu Województwa Wielkopolskiego odbyło się spotkanie wielkopolskiej Grupy Interesariuszy projektu ECOWASTE4FOOD - Wspieranie ekologicznych rozwiązań innowacyjnych w celu zmniejszenia marnotrawienia żywności i promowania gospodarki efektywniejszej zasobowo. Była to kolejna okazja do wymiany uwag i doświadczeń w zakresie przeciwdziałania marnowaniu żywności w naszym regionie, a przede wszystkim dyskusja nad finalną wersją projektu Planu Działań (Action Plan) ECOWASTE4FOOD w Wielkopolsce na lata 2019 – 2020.
W związku z dobiegającym końca 1. etapem projektu ECOWASTE4FOOD czyli wymianą doświadczeń i procesem wzajemnego uczenia się, powstała również broszura zawierająca 14. dobrych praktyk z regionów partnerskich, w których znajdziemy przykładowe eko-innowacje i rozwiązania w zakresie ograniczania marnowania żywności:
Innowacje w przemyśle żywnościowym:
Wykorzystanie nadwyżek żywności, odzysk żywności, darowizny
Podnoszenie świadomości obywateli:
Innowacje i nauka:
Partnerzy projektu ECOWASTE4FOOD zobowiązali się do promowania i wspierania tych dobrych praktyk w swoich miastach lub regionach poprzez plany działań podczas 2. etapu projektu w latach 2019-2020.
Broszura dostępna jest w języku angielskim na stronie:
https://www.interregeurope.eu/fileadmin/user_upload/tx_tevprojects/library/file_1536676686.pdf
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...