trwa ładowanie strony
wczytywanie strony

III Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski

    *W dniach 10 – 11 czerwca 2014 r. w restauracji Taradejka w Stęszewie odbyło się III Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski, którego organizatorem był Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego. Podczas wydarzenia Krzysztof Grabowski, Członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego wręczył certyfikaty członkowskie nowym podmiotom przystępującym do Sieci.*

    W programie Forum znalazły się m.in. wykłady na temat jakości żywności, promocji produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych oraz warsztaty kulinarne, które poprowadzili kucharze z restauracji należących do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska. Była to także okazja do wymiany doświadczeń i dyskusji na temat funkcjonowania Sieci, która wraz z nowymi jej członkami zrzeszać będzie już 83 podmioty.


    Przypomnijmy, że Województwo Wielkopolskie od 2008 roku jest członkiem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (European Network of Regional Culinary Heritage www.culinary-heritage.com), zrzeszającej 27 regionów europejskich, w tym 9 polskich. Na terenie województwa funkcjonuje Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska. Certyfikat członkowski oraz tabliczka z logotypem Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski, którą można znaleźć przed wejściem do oznaczonych restauracji, gościńców, a także sklepów i zakładów przetwórczych czy gospodarstw agroturystycznych wskazuje konsumentom i turystom miejsca, które oferują wysokiej jakości regionalne produkty oraz dania sporządzone na bazie wysokiej jakości lokalnych surowców w oparciu o tradycyjne receptury.


    Program Forum i listę nowych członków Sieci znajdziecie Państwo w załącznikach.