trwa ładowanie strony
wczytywanie strony

IV Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska

    *28 maja 2015 r w Dworze Soplicowo Filmowe w Cichowie w powiecie kościańskim odbyło się IV Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, którego organizatorem jest Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu. W wydarzeniu wziął udział Krzysztof Grabowski, Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego.*


    W programie Forum znalazły  się m.in. specjalistyczne wykłady z zakresu promocji produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych, funduszy europejskich oraz możliwości pozyskiwania środków finansowych w nowej perspektywie finansowej 2014-2020, warsztaty kulinarne przeprowadzone przez wyspecjalizowanych kucharzy z restauracji należących do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska. Była również możliwość wymiany doświadczeń oraz podjęcia dyskusji na temat funkcjonowania Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, która aktualnie zrzesza już 116 podmiotów.

     

    CHlogo Wielkopolska

     

    Ideą Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska jest promocja produkcji i sprzedaży lokalnej i regionalnej żywności. Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska zrzesza 116 członków (łącznie z nowymi podmiotami), wśród których są producenci żywności wysokiej jakości, przetwórcy, restauracje, gospody i gościńce.

    Certyfikat członkowski oraz tabliczka z logotypem Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski, którą można znaleźć przed wejściem do oznaczonych restauracji, gościńców, a także sklepów i zakładów przetwórczych czy gospodarstw agroturystycznych, wskazuje konsumentom i turystom miejsca, które oferują regionalne produkty oraz dania sporządzone na bazie wysokiej jakości lokalnych surowców w oparciu o tradycyjne receptury.
    Województwo Wielkopolskie od 2008 roku jest regionem członkowskim Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (European Network of Regional Culinary Heritage), zrzeszającej 32 regiony europejskie, w tym 10 polskich. Na terenie Województwa Wielkopolskiego funkcjonuje Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, której celem jest wskazanie konsumentom i turystom właściwej drogi do odnalezienia żywności regionalnej wysokiej jakości.

    Szczegółowe informacje na temat Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego oraz wszystkich podmiotów zrzeszonych w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska znajdują się na stronie www.culinary-heritage.com.