Członkowie sejmikowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi debatowali we wrześniu m.in. na temat rejestracji wielkopolskich produktów w Komisji Europejskiej oraz na liście produktów tradycyjnych przy ministerstwie rolnictwa. Szczegółową informację na ten temat przedstawił radnym Marek Beer, dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi w Urzędzie Marszałkowskim w Poznaniu.– Na ministerialnej liście produktów tradycyjnych zarejestrowano dotąd 92 pozycje z Wielkopolski. Trzy produkty (rogal świętomarciński, andruty kaliskie i wielkopolski ser smażony) posiadają z kolei unijne oznaczenie geograficzne, dające ochronę prawną ich producentom – wyjaśniał Marek Beer. – Od 2015 r. trwają też zabiegi o zarejestrowanie przez Komisję Europejską kolejnego przysmaku z naszego regionu, tj. kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej. Ponadto specjalne unijne oznaczenia posiada także olej rydzowy z Wielkopolski.Radni omówili także informację o wykonaniu tegorocznego budżetu regionu oraz projekt programu współpracy samorządu województwa z organizacjami pozarządowymi na 2017 rok.
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...