W Urzędzie Miejskim w Krotoszynie odbyła się pierwsza z cyklu konferencja promująca „Program ograniczania marnotrawstwa i strat żywności w Wielkopolsce”. Gości powitał Franciszek Marszałek, burmistrz Krotoszyna. Konferencję poprowadził Krzysztof Grabowski, wicemarszałek województwa wielkopolskiego, który również przedstawił misję, cel strategiczny i cele operacyjne programu wraz z konkursami dotacyjnymi planowanymi na rok 2022 i przykładowymi działaniami.
Ponadto, Mieczysław Augustyn, prezes Pilskiego i Wielkopolskiego Banku Żywności omówił praktyczne aspekty związane z przekazywaniem żywności do organizacji pozarządowych w wyniku wejścia w życie zapisów Ustawy z dnia 19 lipca 2019 r. o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, zachęcając jednocześnie lokalne samorządy do współpracy z bankami żywności w zakresie edukacji i działaniach ograniczających marnotrawstwo i straty żywności.
Z kolei Sylwia Majcher, dziennikarka i propagatorka ekologiczna podzieliła się ze słuchaczami swoimi patentami i przepisami ograniczającymi wyrzucanie jedzenia do kosza, wskazując jednocześnie na skalę marnowania żywności i wiążące się z tym straty pieniędzy, jak i środków produkcji np. wody oraz poniesione koszty środowiskowe.
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...