*W niedzielę ostatniego dnia września Marszałek Marek Woźniak, Wiceprezes Związku Województw Rzeczpospolitej Polskiej wręczył medale laureatom konkursu na najlepszy produkt żywności naturalnej i tradycyjnej. W tym roku Kapituła konkursu nagrodziła 20 producentów, a 3 wyróżniła.*
Ogłoszenie zwycięzców i wręczanie medali odbyło się 30 września podczas uroczystej inauguracji trwających od 29 września Targów Smaki Regionów na MTP w Poznaniu. Oprócz Marszałka Marka Woźniaka w otwarciu Targów uczestniczył Tomasz Kobierski, Wiceprezes MTP. W tym roku Kapituła, na podstawie degustacji i nadesłanych zgłoszeń wybierała medalistów spośród 51 zgłoszonych. Wyróżnione produkty – jako eksponaty wystawiennicze – można było zobaczyć na stoiskach wystawców podczas targów.
MEDALE TARGÓW SMAKI REGIONÓW 2018 R.1. QZKO – Serowarnia Gospodarstwo Rolno-Agroturystyczne Kamila i Marcin Wojnowscy Deptucha2. Zakład Przetwórstwa Mięsnego Dworecki – kiełbasa biała parzona wielkopolska3. Gospodarstwo Pasieczne Cuda Z Ula Tomasz Sadowski – miód nektarowy chabrowy4. Gospodarstwo Zagon – ogórek kołobrzeski5. Elżbieta Kozłowska - jastrząbki6. Ogródek Dziadunia Czesław Ślusarczyk sp. j. – musztarda chrzanowa z miodem7. Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna im. Jarosława Dąbrowskiego w Kruszewni – salceson wiejski kruszewski8. Smak Tradycji Irena Olejniczak – pasztet gęsi9. Wiatrowy Sad Grażyna Wiatr – sok jabłkowy z Kałęczewa z polskim kiwi10. P.P.U.H. Tłocznia Maurer Krzysztof Maurer – destylat jabłkowica dębowa11. Bacówka Towary Tradycyjne, sp. z o.o. sp.k. – pierogi z gęsiną12. Leśniczówka M.Osieka, P. Zygmunt i Wspólnicy – salami z jelenia z zielonym pieprzem13. Gospodarstwo Agroturystyczne "Gościna" – żurawina z kaszub ucierana na surowo14. Zakład Wędliniarski Flis-Pol Jarosław Flis – polędwiczka miłomłyńska15. Pasieka Rancho w Kaczej Dolinie – miód gryczany - nektarowy16. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Top-Tomyśl – wielkopolskie masło ekstra17. Escapada Katarzyna Morawicz – suszona wołowina18. Gospodarstwo Pasieczne Bednarek „Notecki Miód" – miód akacjowy pszczeli nektarowy19. Folwark Wąsowo Piotr Wieła – buraczki z miodem eko20. Zakład Handlu i Przetwórstwa Owoc-Warz. „Ścinawa" – szparagi delikatesowe na miodzie
WYRÓŻNIENIA1. S.C. Kazimierz Kucz i Grażyna Osińska-Kucz – piernik gryczany2. Gospodarstwo u Deców – kiełbasa palcówka3. EL POL – rajskie jabłuszko w zalewie słodko-kwaśnej
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...