trwa ładowanie strony
wczytywanie strony

Mamy kolejnych medalistów Targów Smaki Regionów 2018

    *W niedzielę ostatniego dnia września Marszałek Marek Woźniak, Wiceprezes Związku Województw Rzeczpospolitej Polskiej wręczył medale laureatom konkursu na najlepszy produkt żywności naturalnej i tradycyjnej. W tym roku Kapituła konkursu nagrodziła 20 producentów, a 3 wyróżniła.*

    Ogłoszenie zwycięzców i wręczanie medali odbyło się 30 września podczas uroczystej inauguracji trwających od 29 września Targów Smaki Regionów na MTP w Poznaniu. Oprócz Marszałka Marka Woźniaka w otwarciu Targów uczestniczył Tomasz Kobierski, Wiceprezes MTP.
    W tym roku Kapituła, na podstawie degustacji i nadesłanych zgłoszeń wybierała medalistów spośród 51 zgłoszonych. Wyróżnione produkty – jako eksponaty wystawiennicze –  można było zobaczyć na stoiskach wystawców podczas targów.

    MEDALE TARGÓW SMAKI REGIONÓW 2018 R.
    1. QZKO – Serowarnia Gospodarstwo Rolno-Agroturystyczne Kamila i Marcin Wojnowscy Deptucha
    2. Zakład Przetwórstwa Mięsnego Dworecki – kiełbasa biała parzona wielkopolska
    3. Gospodarstwo Pasieczne Cuda Z Ula Tomasz Sadowski – miód nektarowy chabrowy
    4. Gospodarstwo Zagon – ogórek kołobrzeski
    5. Elżbieta Kozłowska - jastrząbki
    6. Ogródek Dziadunia Czesław Ślusarczyk sp. j. – musztarda chrzanowa
    z miodem
    7. Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna im. Jarosława Dąbrowskiego w Kruszewni – salceson wiejski kruszewski
    8. Smak Tradycji Irena Olejniczak – pasztet gęsi
    9. Wiatrowy Sad Grażyna Wiatr – sok jabłkowy z Kałęczewa z polskim kiwi
    10. P.P.U.H. Tłocznia Maurer Krzysztof Maurer – destylat jabłkowica dębowa
    11. Bacówka Towary Tradycyjne, sp. z o.o. sp.k. – pierogi z gęsiną
    12. Leśniczówka M.Osieka, P. Zygmunt i Wspólnicy – salami z jelenia z zielonym pieprzem
    13. Gospodarstwo Agroturystyczne "Gościna" – żurawina z kaszub ucierana na surowo
    14. Zakład Wędliniarski Flis-Pol Jarosław Flis  – polędwiczka miłomłyńska
    15. Pasieka Rancho w Kaczej Dolinie – miód gryczany - nektarowy
    16. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Top-Tomyśl – wielkopolskie masło ekstra
    17. Escapada Katarzyna Morawicz – suszona wołowina
    18. Gospodarstwo Pasieczne Bednarek „Notecki Miód" – miód akacjowy pszczeli nektarowy
    19. Folwark Wąsowo Piotr Wieła –  buraczki z miodem eko
    20. Zakład Handlu i Przetwórstwa Owoc-Warz. „Ścinawa" – szparagi delikatesowe na miodzie

    WYRÓŻNIENIA
    1. S.C. Kazimierz Kucz i Grażyna Osińska-Kucz – piernik gryczany
    2. Gospodarstwo u Deców – kiełbasa palcówka
    3. EL POL – rajskie jabłuszko w zalewie słodko-kwaśnej


    Galeria zdjęć: