24 czerwca na Stadionie Klonowym w Mochach, w gminie Przemęt, w powiecie wolsztyńskim odbył się finał wojewódzki XXII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Organizatorem konkursu był Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego przy współpracy z Gmina Przemęt.
W tym roku wydarzenie odbyło się podczas corocznego Święta Szparaga. Uczestnicy konkursu prezentowali produkty gotowe, takie jak: sery, pieczywo, miody, nalewki, wędliny, wyroby cukiernicze, jak również potrawy, które zostały przygotowane na miejscu. Do tegorocznej edycji konkursu zgłoszono 43 produkty oraz 5 zespołów przyrządzających potrawy, które prezentowały Koła Gospodyń Wiejskich, lokalne manufaktury oraz firmy przetwórcze opierające produkcję na tradycyjnych metodach. Uczestnicy konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” mogli skorzystać z atrakcji przygotowanych z okazji Święta Szparaga, m. in. warsztatów kulinarnych z gościem wydarzenia Karolem Okrasą.
- Finał wojewódzki XXII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” to okazja do poznania wyjątkowych smaków oraz dziedzictwa kulinarnego wielu zakątków Naszego Regionu. Samorząd Województwa Wielkopolskiego razem z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego organizując konkurs daje możliwość zaprezentowania lokalnej kuchni przed szerokim gronem publiczności oraz promocji na nowych rynkach. Poziom oraz jakość prezentowanych potraw zgłoszonych przez uczestników konkursu jest zawsze wysoki i przysparza wielu trudności podczas oceny i wyboru najlepszych dań przez komisję konkursową. Wydarzenie odbywające się w Mochach w Gminie Przemęt w czyli „polskim zagłębiu szparagowym” ma szczególny i wyjątkowy klimat oraz nawiązuje do produkcji tego wyjątkowego warzywa – mówi Krzysztof Grabowski, Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego.
Komisja Konkursowa oceniająca produkty przyznała: 11 nagród, 8 wyróżnień oraz 7 rekomendacji do nominacji do przyznania nagrody Perły 2023. Z kolei Komisja Konkursowa oceniająca potrawy przyznała: 3 nagrody – odpowiednio I, II III miejsce, 1 wyróżnienie oraz 1 rekomendację do nominacji do Perły 2023. Wyróżnieni w obydwu konkursach otrzymali nagrody, które wręczyli: Krzysztof Grabowski, Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego, Janusz Frąckowiak, Wójt Gminy Przemęt, Jarosław Maciejewski, Wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa Wielkopolskiego oraz Paweł Zbierajewski, Zastępca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Ostateczne rozstrzygnięcie i przyznanie Pereł 2023 odbędzie się 30 września 2023 roku podczas ogólnopolskiego finału konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na Międzynarodowych Targach Poznańskich.
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...