W sobotę 13 lipca na terenie przy Wijewskim Domu Kultury odbył się finał XXIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Organizatorem konkursu był Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego przy współpracy z Gminą Wijewo.
Finał konkursu odbył się w Wijewie w powiecie leszczyńskim, podczas corocznej Wijewiady. Jego uczestnicy prezentowali gotowe produkty, takie jak: sery, pieczywo, miody, nalewki, wędliny, wyroby cukiernicze oraz potrawy. Do tegorocznej edycji konkursu zgłoszono 40 produktów oraz 11 zespołów przyrządzających potrawy, które prezentowały Koła Gospodyń Wiejskich, lokalne manufaktury oraz firmy przetwórcze opierające produkcję na tradycyjnych metodach. Uczestnicy konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” mogli skorzystać także z atrakcji w ramach odbywającej się Wijewiady.
– Finał XXIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” to okazja do poznania wyjątkowych smaków oraz dziedzictwa kulinarnego wielu zakątków naszego regionu. Samorząd Województwa Wielkopolskiego razem z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego organizując konkurs, daje możliwość zaprezentowania lokalnej kuchni przed szerokim gronem oraz promocji na nowych rynkach. Poziom oraz jakość prezentowanych potraw zgłoszonych przez uczestników konkursu jest zawsze wysoki i przysparza wielu trudności podczas oceny i wyboru najlepszych dań przez komisję konkursową – mówi Krzysztof Grabowski, Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego oraz Przewodniczący Komisji ds. Żywności przy Związku Województw RP.
Komisja konkursowa oceniająca produkty przyznała 11 nagród, 8 wyróżnień oraz 8 rekomendacji do nominacji do przyznania nagrody Perły 2024. Z kolei komisja konkursowa oceniająca potrawy przyznała 3 nagrody (za pierwsze, drugie i trzecie miejsce) oraz 2 rekomendację do nominacji do Perły 2024. Wyróżnieni w obydwu konkursach otrzymali nagrody, które wręczyli: Krzysztof Grabowski, Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego, Mieczysław Drożdżyński, Wójt Gminy Wijewo, Izabella Byszewska, Prezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Paweł Zbierajewski, Zastępca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...