*1 lipca 2015 r. w Restauracji BAZAR 1838 w Poznaniu odbyła się uroczystość wręczenia jedenastu certyfikatów członkowskich nowym członkom przystępującym do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, której ideą jest promocja produkcji i sprzedaży lokalnej i regionalnej żywności. Certyfikaty zostały wręczone przez Krzysztofa Grabowskiego, Wicemarszałka Województwa Wielkopolskiego.*
Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska zrzesza 116 członków (łącznie z nowymi podmiotami), wśród których są producenci żywności wysokiej jakości, przetwórcy, restauracje, gospody i gościńce. Certyfikat członkowski oraz tabliczka z logotypem Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski, którą można znaleźć przed wejściem do oznaczonych restauracji, gościńców, a także sklepów i zakładów przetwórczych czy gospodarstw agroturystycznych, wskazuje konsumentom i turystom miejsca, które oferują regionalne produkty oraz dania sporządzone na bazie wysokiej jakości lokalnych surowców w oparciu o tradycyjne receptury.
Województwo Wielkopolskie od 2008 roku jest regionem członkowskim Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (European Network of Regional Culinary Heritage), zrzeszającej 32 regiony europejskie, w tym 10 polskich. Na terenie Województwa Wielkopolskiego funkcjonuje Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, której celem jest wskazanie konsumentom i turystom właściwej drogi do odnalezienia żywności regionalnej wysokiej jakości.
Szczegółowe informacje na temat Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego oraz wszystkich podmiotów zrzeszonych w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska znajdują się na stronie www.culinary-heritage.com.
Więcej informacji na temat nowych członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska - w załączeniu.
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...