trwa ładowanie strony
wczytywanie strony

Nowi członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska otrzymają certyfikaty

    22 października o godz. 11.00 w Restauracji „Pod Pretekstem” przy ul. Św. Marcin 80/82 w Poznaniu oraz 24 października o godz. 11.00 w Zajeździe„Noce i Dnie” w Russowie 71 Krzysztof Grabowski, Członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego wręczy certyfikaty członkowskie nowym podmiotom przystępującym do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska. 

    Wielkopolska od 2008 roku jest członkiem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (European Network of Regional Culinary Heritage), zrzeszającej 31 regionów europejskich, w tym 10 polskich. Samorząd Województwa Wielkopolskiego wspierając rozwój Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska dba o zachowanie dziedzictwa kulinarnego regionu, promuje także producentów i sprzedawców lokalnej, regionalnej żywności. Jest inicjatorem i organizatorem wielu przedsięwzięć mających na celu podniesienie jakości żywności oraz kształtowanie świadomości i poszerzanie wiedzy Wielkopolan na temat zdrowego odżywiania.
    Certyfikat członkowski oraz tabliczkę z logotypem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska można znaleźć przed wejściem do restauracji, gościńców, a także sklepów i zakładów przetwórczych czy gospodarstw agroturystycznych, które są zrzeszone w Sieci. Wskazuje ona konsumentom i turystom miejsca oferujące wysokiej jakości regionalne produkty oraz dania sporządzone na bazie lokalnych surowców w oparciu o tradycyjne receptury.
    Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska zrzesza obecnie, tj. wraz z nowymi podmiotami 105 członków.
    Więcej informacji na temat Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego oraz wszystkich podmiotów zrzeszonych w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska znajdziecie Państwo na stronie www.culinary-heritage.com, a listę podmiotów, które otrzymają certyfikaty w załączniku.


    Galeria zdjęć: