trwa ładowanie strony
wczytywanie strony

Poznajmy smaki Wielkopolski

    *28 września br. na terenie MTP w Poznaniu Marek Woźniak, Marszałek Województwa Wielkopolskiego uczestniczył w uroczystym otwarciu Targów SMAKI REGIONÓW. Jako Zastępca Prezesa Związku Województw Rzeczypospolitej Polskiej reprezentował Związek, który wraz z Międzynarodowymi Targami Poznańskimi jest współorganizatorem wydarzenia. Podczas niedzielnego spotkania Marszałek wręczył nagrody w Konkursie o Medal Targów SMAKI REGIONÓW.*

    Tego samego dnia odbył się finał ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” organizowany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. We wręczeniu wyróżnień „PERŁY 2014”   uczestniczył Krzysztof Grabowski, Członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego.

    Kapituła XIV edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” przyznała „PERŁY 2014” także producentom z Wielkopolski za następujące produkty:
    - kiełbasa szynkowa – Rzeźnictwu Wędliniarstwu Stefan Słociński;
    - lody waniliowe na jajach – Janowi Vogtowi – Cukiernia Vogt z Pleszewa;
    - krem szparagowy z prażonymi migdałami oraz roladki faszerowane na zielonej fasolce szparagowej - gospodarstwu agroturystycznemu „Pela i Wacek”, Zdzisława i Bartosz Sibilscy.

    Regiony uczestniczące w targach prezentują przede wszystkim żywność o charakterze lokalnym oraz tradycyjnym. Surowce do jej wytwarzania nie zostały poddane procesom technologicznym zmieniającym ich skład. Nasz region oferuje taką żywność. Po raz kolejny Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego będzie promować ją na stoisku Województwa Wielkopolskiego w pawilonie nr 6 MTP. Prezentują się tam lokalni producenci, przetwórcy i restauratorzy - członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski. Obecność 33 producentów stowarzyszonych w Sieci pozwoli zapoznać zwiedzających z szerokim asortymentem różnorodnych regionalnych produktów: mięs i przetworów mięsnych, ziół, miodów, produktów mleczarskich, wyrobów cukierniczych, win oraz żywnością ekologiczną czy dietetyczną. Stoiska członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego będzie można rozpoznać po charakterystycznym niebiesko – białym symbolu, ponadto stoiska podwystawców z produktami posiadającymi oznaczenia unijne oraz ekologiczne będą dodatkowo oznaczone odpowiednimi logo.

    „SMAKI REGIONÓW” odbywają się w dniach 27 – 30 września na terenie MTP. Wydarzenie towarzyszy targom Polagra Food, które rozpoczęły się 29 września br.

    Przypomnijmy, że Samorząd Województwa Wielkopolskiego przykłada dużą uwagę do popularyzacji żywności wysokiej jakości pochodzącej z naszego regionu. Na terenie Wielkopolski przeprowadza się rocznie ponad 30 imprez w ramach cyklu „Smaki Regionów”, promujących lokalną żywność wśród konsumentów. Mamy się czym pochwalić także pod względem ilości produktów zarejestrowanych na Liście Produktów Regionalnych i Tradycyjnych MRiRW – z Wielkopolski pochodzi ich 90. 4 produkty znalazły się w rejestrach Unii Europejskiej. Są to: rogal świętomarciński, andruty kaliskie, wielkopolski ser smażony (Chronione Oznaczenie Geograficzne) oraz olej rydzowy (Gwarantowana Tradycyjna Specjalność).

    Ważną rolę odgrywa również Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, która jest częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Prowadzi ona działania mające na celu rozwój turystyki kulinarnej poprzez wspieranie lokalnej produkcji żywności wysokiej jakości. Działania te obejmują przedsiębiorstwa związane z sektorem żywności, tj. gospodarstwa rolne i rybackie, sklepy farmerskie, gospodarstwa agroturystyczne, zajazdy i restauracje serwujące dania regionalne. Zainteresowanie członkostwem w Sieci cieszy się rosnącą popularnością, o czym świadczy choćby wzrastająca liczba miejsc oznaczonych charakterystyczną niebieską tabliczką.


    Galeria zdjęć: