trwa ładowanie strony
wczytywanie strony

POZNAWALI BRETOŃSKIE ROLNICTWO

    W dniach 31 marca – 6 kwietnia członkowie Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także przedstawiciele Wielkopolskiej Izby Rolniczej oraz Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu wzięli udział w wyjeździe studyjnym do Bretanii (Francja). Ze strony bretońskiej, wyjazd współorganizowały władze Regionalnej Rady Bretanii i Regionalna Izba Rolnicza Bretanii z jej partnerem, Międzynarodowym Stowarzyszeniem Rolniczym ADEVIA.

    Program wyjazdu wypełniły spotkania instytucjonalne, m.in. dotyczące podejścia regionalnej polityki do protestów społecznych związanych z budową np. elektrowni wiatrowych, perspektyw rozwoju branży mleczarskiej w Europie po zlikwidowaniu kwot mlecznych, hodowli małży, zagospodarowania gruntów rolnych w kontekście urbanizacji, zasad instalacji farm wiatrowych lub biogazowni rolniczych, wreszcie genezy utworzenia czytelnej i rozpoznawalnej w społeczności francuskiej marki bretońskiej (fr. “Produit en Bretagne”). Marka ta użytkowana jest przez różne firmy sektorów produkcji i dystrybucji we wszystkich gałęziach gospodarki bretońskiej, które aktualnie współpracują ze sobą w sieci. Ten temat zaprezentowali członkowie marki Produit en Bretagne i Stowarzyszenia Agriculteurs de Bretagne.

    Radni zwiedzili także: gospodarstwo rolne prowadzone przez grupę młodych rolników (hodowla bydła mlecznego – 150 krów), mleczarnię, sklep z żywnością wyprodukowaną „ekologicznie” (220 m² powierzchni, 50 producentów zrzeszonych), porodówkę przyszłości (branża hodowców trzody chlewnej) oraz zapoznali się z realiami hodowli ostryg jadalnych. Uczestnicy wyjazdu studyjnego przebywali m.in. w miastach: Rennes, Saint-Malo, Quimper, Carnac, Guernevez. W drodze powrotnej zatrzymali się także w Paryżu.


    Galeria zdjęć: