Produkty tradycyjne z województwa wielkopolskiego wpisane na krajową Listę Produktów Tradycyjnych Zgodnie z ustawą z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych (Dz. U. z 2005 Nr 10, poz. 68) wnioski o wpis produktu na Listę Produktów Tradycyjnych składane są do Marszałków Województw. Na Listę wpisywane są produkty których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji. Za tradycyjne uważa się metody wykorzystywane co najmniej od 25 lat. Obowiązujący wzór wniosku został określony rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22 marca 2005 r. w sprawie wzoru wniosku o wpis na listę produktów tradycyjnych (Dz. U. z 2005 Nr 58, poz. 509). Utworzenie Listy Produktów Tradycyjnych ma na celu rozpowszechnianie informacji o produktach wytwarzanych tradycyjnymi, historycznie ugruntowanymi metodami. Aktualna lista produktów dostępna jest na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi www.minrol.gov.pl w katalogu Jakość żywności, w zakładce Lista Produktów Tradycyjnych. Zgodnie z Ustawą z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych (Dz. U. z 2005 Nr 10, poz. 68) Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest odpowiedzialne za przyjmowanie, ocenę i przekazywanie wniosków o rejestrację nazw i oznaczeń produktów rolnych lub środków spożywczych do Komisji Europejskiej. Przepisy UE oraz krajowe dotyczące produktów regionalnych i tradycyjnych oraz wzory wniosków do pobrania ze strony www.minrol.gov.pl , w katalogu Jakość żywności.
Aktualne rozporządzenia unijne dot. systemów jakości:
Do pobrania: • logo oznaczeń unijnych PDO, PGI, TSG pobierz ze strony: ec.europa.eu/agriculture/quality/schemes/logos/index_en.htm
Oprócz unijnych systemów jakości żywności: Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne i Gwarantowana Tradycyjna Specjalność zostały uznane w Polsce przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi następujące krajowe systemy jakości żywności:
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...