trwa ładowanie strony
wczytywanie strony

ROZWIJA SIĘ WIELKOPOLSKA KULINARNA SIEĆ

    Już 115 podmiotów z całego regionu przystąpiło do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, zrzeszającej producentów (i handlowców) lokalnej oraz regionalnej żywności – informował podczas październikowych obrad sejmikowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Beer, dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi UMWW. – Wielkopolska jest w gronie 10 polskich województw, które przystąpiły do kulinarnej sieci, a łącznie w Europie zrzesza ona 32 regiony i ponad 1400 podmiotów gospodarczych. Zdaniem dyrektora, uczestnictwo w tym projekcie zapewnia jego członkom promocję, udział w branżowych imprezach i targach, a sieć pomaga im także w integracji oraz nawiązaniu nowych biznesowych kontaktów.
    Tabliczkę z logotypem Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska można znaleźć przed wejściem do restauracji, gościńców, a także sklepów, zakładów przetwórczych i gospodarstw agroturystycznych. Logo wskazuje konsumentom i turystom miejsca, które oferują wysokiej jakości regionalne produkty oraz dania sporządzone na bazie lokalnych surowców, przygotowywane w oparciu o tradycyjne receptury.

    Komisja zapoznała się ponadto z kilkoma informacjami: o rozwoju grup producentów rolnych w regionie, o konsultacjach społecznych projektu programu współpracy samorządu województwa z organizacjami samorządowymi, o rozdysponowaniu przez Agencję Nieruchomości Rolnych gruntów skarbu państwa, a także o realizacji samorządowego programu „Wielkopolska Odnowa Wsi 2013-2020".


    Galeria zdjęć: