*Już po raz drugi rozpoczynamy akcję „Wspieraj Wielkopolskich Producentów!". To kontynuacja wiosennych działań Samorządu Województwa Wielkopolskiego, których celem jest pomoc lokalnym producentom zdrowej, tradycyjnej żywności oraz restauratorom - członkom Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, którzy z powodu pandemii Covid -19 znaleźli się w trudnej sytuacji biznesowej.*
Nasze województwo może pochwalić się wyjątkowymi produktami i potrawami, które mają nie tylko ciekawą i bogatą historię, ale także wyróżniają się wysoką jakością i niespotykanymi smakami. Mimo, że pandemia koronawirusa wielu producentów żywności po raz drugi postawiła w trudnej sytuacji, to miejsca i produkty oznaczone charakterystycznym logiem Sieci zapewne pomogą dokonać dobrych wyborów podczas zakupów spożywczych oraz pozwolą na wykazanie się hojnością i lokalnym patriotyzmem.
Drogowskazem dla kupujących jest specjalnie stworzona baza kontaktów restauracji oraz producentów należących do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, którzy prowadzą zarówno sprzedaż zdalną, z dowozem do domu jak i odbiorem bezpośrednim u producenta.
W bogatej ofercie produktów lokalnych znajdują się znane na całym świecie wielkopolskie specjały, takie jak: sery, wędliny, mięso, kiszonki i wyroby cukiernicze. Interesującą propozycję złożyli także wielkopolscy restauratorzy, którzy na zamówienie przygotują ulubione zestawy obiadowe, pyszne desery i ciasta. Przyjmowane są również zgłoszenia na przygotowanie dań wigilijnych.
Serdecznie zachęcam do solidarnego wspierania wielkopolskich producentów i podczas zakupów do wyboru lokalnych produktów spożywczych. Mamy gwarancję najlepszej jakości oraz wyjątkowego smaku - przekonuje Krzysztof Grabowski, wicemarszałek województwa wielkopolskiego.
Aby dołączyć do akcji wystarczy wejść na stronę Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska www.sdk-wlkp.pl lub skorzystać z aplikacji na smartphony Kulinarna Wielkopolska, wybrać interesujący produkt lub restaurację i złożyć zamówienie online bądź telefonicznie.
Województwo Wielkopolskie od 2008 roku jest regionem członkowskim Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego zrzeszającej 45 europejskich regionów w tym 11 z Polski. Głównym celem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego jest promocja regionalnej żywności opartej na lokalnych i tradycyjnych produktach. Członkowie Sieci gwarantują, że produkty pochodzą z danego regionu, a tradycje kulinarne i umiejętności są powodem do dumy.Zapraszamy na stronę internetową: www.sdk-wlkp.pl oraz pobrania bezpłatnej aplikacji kodem QR. Sie Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska znajdziecie Państwo również na Facebooku.
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...