trwa ładowanie strony
wczytywanie strony

Sieć dziedzictwa kulinarnego w Wielkopolsce rośnie w siłę

    *16 czerwca 2016 r.w Pałacu Tłokinia w Tłokini Kościelnej (gmina Opatówek) odbyło się V Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, które zostało zorganizowane przez Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu. Podczas Forum Krzysztof Grabowski, Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego wręczył certyfikaty 6 nowych członkom Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska. W trakcie spotkania przedstawiono informacje na temat aktualnego stanu Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska. Odbył się także pokaz kulinarny przeprowadzony przez gościa specjalnego – Roberta Makłowicza.*

    Województwo Wielkopolskie od 2008 roku jest regionem członkowskim Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (European Network of Regional Culinary Heritage), zrzeszającej 44 regiony europejskie z takich krajów jak: Szwecja, Dania, Norwegia, Niemcy, Litwa, Łotwa, Białoruś, Ukraina, Szkocja, Chorwacja, Turcja oraz dziesięć regionów z Polski.
    Najważniejszym celem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego jest promocja regionalnej żywności opartej na lokalnych i tradycyjnych produktach. Członkowie Sieci gwarantują, że produkty pochodzą z danego regionu, a tradycje kulinarne i umiejętności są powodem do dumy. Pojęcie kulinarnego dziedzictwa sprowadza się do wspólnego logo, ustalonych kryteriów uczestnictwa dla przedsiębiorstw, wspólnego marketingu i działań na szczeblu regionalnym i europejskim.
    Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska zrzesza obecnie 115 członków, wśród których są producenci żywności wysokiej jakości, przetwórcy, restauracje, gospody i gościńce. Samorząd Województwa Wielkopolskiego corocznie organizuje cykliczne spotkanie członków Sieci, dzięki któremu mają okazję się poznać, zaprezentować oraz nawiązać współpracę.


    Galeria zdjęć: