trwa ładowanie strony
wczytywanie strony

SMACZNIE W KULINARNEJ SIECI

    Podczas październikowych obrad sejmikowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi dyskutowano między innymi o rozwoju Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, do której od kilku lat należy województwo wielkopolskie. Sieć powstała, by ułatwić konsumentom i turystom odnalezienie (stąd charakterystyczne niebieskie logo) oraz spróbowanie lokalnej i regionalnej żywności, a jej producentom zapewnić promocję i zwiększyć współpracę między nimi. – Sieć dynamicznie się rozwija, a jej działalność jest coraz bardziej zauważalna w Polsce i w Europie – wyjaśniał Marek Beer, dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi UMWW. – Obecnie zrzesza 44 regiony z Europy i Turcji, a w kraju należy do niej dziesięć województw.
    Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska skupia ponad 120 członków w całym regionie: producentów rolnych, przedsiębiorstwa, restauracje oraz inne podmioty wytwarzające lub sprzedające żywność naturalną. Urzędnicy pilnują (i kontrolują), czy wszystkie podmioty spełniają odpowiednie wymagania, promują ich produkty w Polsce i za granicą, organizują wydarzenia o charakterze kulinarnym. We wrześniu 2017 r. w Poznaniu zaplanowano m.in. Europejskie Forum Dziedzictwa Kulinarnego, w którym wezmą udział przedstawiciele kilkudziesięciu regionów.
    Komisja zapoznała się również z informacją Agencji Nieruchomości Rolnych na temat gospodarowania gruntami skarbu państwa, przeanalizowała projekt Planu zagospodarowania przestrzennego województwa wielkopolskiego, a także pozytywnie zaopiniowała projekty uchwał sejmiku w sprawie programów współpracy samorządu województwa z organizacjami pozarządowymi w 2017 r. i w kolejnych latach.


    Galeria zdjęć: