*W niedzielę palmową 20 marca w Kiszkowie (powiat gnieźnieński) odbyło się uroczyste Śniadanie Wielkanocne Środowisk Wiejskich, w którym udział wziął Krzysztof Grabowski, Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego. Do świątecznego stołu zasiadły delegacje samorządu rolniczego z całej Wielkopolski, członkinie Kół Gospodyń Wiejskich, stowarzyszeń działających na terenach wiejskich, parlamentarzyści i samorządowcy.*
„Śniadania wielkanocne, które co roku odbywają się w innej części naszego województwa są nie tylko okazją do spotkania w tym wyjątkowym przedświątecznym czasie, ale mają także na celu kultywowanie pięknych tradycji związanych z Wielkanocą oraz z naszym kulinarnym dziedzictwem” - powiedział Wicemarszałek Krzysztof Grabowski, przekazując gościom świąteczne życzenia.
W ramy spotkania wpisany został projekt pn. „Śniadanie wielkanocne – wielkopolska tradycja”, finansowany z środków Krajowej Sieci Rozwoju Obszarów Wiejskich, przybliżający nasze regionalne tradycje kulinarne związane z Wielkim Postem oraz Wielkanocą. Na wielkopolskim świątecznym stole przystrojonym ręcznie wykonanymi kompozycjami z gałązek wierzby, bukszpanu oraz pisanek znalazły się: żur z białą kiełbasą i jajkiem, jaja faszerowane, wędliny i pasztety, chrzan, ćwikła i warzywne sałatki. Intencją organizatorów było, aby miejsce tegorocznego Śniadania Wielkanocnego Środowisk Wiejskich wpisywało się w uroczystości jubileuszowe związane z 1050. Rocznicą Chrztu Polski. Do jubileuszowych wydarzeń nawiązywał także program artystyczny przygotowany przez młodzież z Zespołu Teatralno – Muzycznego, działającego przy Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. Stanisława Mikołajczyka w Gnieźnie.
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...