trwa ładowanie strony
wczytywanie strony

W niedzielę uroczyste otwarcie Targów Smaki Regionów. Wielkopolska pokaże to, co u nas najsmaczniejsze

    *W niedzielę 30 września o godz. 12.00 w pawilonie 3A (scena główna) Międzynarodowych Targów Poznańskich Marszałek Marek Woźniak weźmie udział w uroczystym otwarciu  Targów Smaki Regionów i wręczy Medale Targów Smaki Regionów dla najlepszych produktów roku. Natomiast jutro, w sobotę 29 września, o godzinie 12.00 na scenie głównej w pawilonie 3A Wicemarszałek Krzysztof Grabowski wręczy nowym producentom i restauratorom certyfikaty członkowskie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska.*

    Targi Smaki Regionów to jedyne takie wydarzenie w Polsce, które w kompleksowy i atrakcyjny sposób wpisuje się  w najnowsze trendy konsumpcyjne, promujące zdrową i tradycyjną żywność, przygotowywaną według dawnych receptur. Ich organizatorami są Międzynarodowe Targi Poznańskie i Związek Województw Rzeczpospolitej Polskiej. To właśnie związek typuje produkty do corocznych nagród, które wręczy Marszałek Marek Woźniak, Wiceprezes Zarządu ZWRP.

    Targi potrwają od 29 września  do 1 października, podczas których organizatorzy przygotowali – jak co roku – mnóstwo atrakcji: degustacje, pokazy kulinarne, spotkania z autorami książek kulinarnych, program dla dzieci. Z kolei wystawcy reprezentujący wszystkie województwa kraju, pokażą na swoich stoiskach wina, chleby, ciasta, sery wędlin i inne własne wyroby regionalne.  Najlepsze z nich zostaną nagrodzone Medalem Targów Smaki Regionów.

    – Organizacja stoiska Wielkopolski na targach Smaki Regionów powstała z myślą o prezentacji małych podmiotów, wytwarzających żywność na potrzeby lokalne, pomaga w utrzymaniu różnorodnego, a przez to atrakcyjnego rynku produktów spożywczych, budującego markę Wielkopolski. Na stoisku o powierzchni 350 m² pokażemy bogatą ofertę 32 członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska. Pochwalimy się m.in. mięsem i jego przetworami, gamą produktów mleczarskich, miodów, wyrobów piekarniczych i cukierniczych, ale też winami, żywnością ekologiczną i wreszcie restauracjami z daniami regionalnymi – zapowiada Marszałek Marek Woźniak. – Cieszymy się, że na naszym stoisku będziemy gościć także regiony zagraniczne, z którymi współpracujemy. Będzie zatem okazja, by poznać ofertę kulinarną takich państw jak Rumunia, a konkretnie smaki Okręgu Sibiu, ukraińskiego Obwodu Tarnopolskiego, Mołdawii czy chorwackiej Żupani Vukovarsko-Srijemskiej. Nie zabraknie również naszych niemieckich partnerów z Brandenburgii i ich specjałów.
    W ubiegłym roku w targach wzięło udział ponad 200 wystawców z wszystkich województw, a wyroby degustowało, kupowało i podziwiało blisko 40 tys. osób.