trwa ładowanie strony
wczytywanie strony

Wielkopolska na Targach SMAKI REGIONÓW

    Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego był organizatorem stoiska Wielkopolski na Targach SMAKI REGIONÓW, które odbyły się w dniach 21 – 24 września na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich w Poznaniu. W uroczystości otwarcia targów udział wziął Marszałek Marek Woźniak, który reprezentował Związek Województw RP i wręczył nagrody w konkursie Medal Targów SMAKI REGIONÓW. W otwarciu targów udział wzięli także Wicemarszałek Mateusz Klemenski oraz Krzysztof Grabowski, Członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego. Wielkopolska otrzymała nagrodę główną Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za "Najlepszą promocję na targach Smaki Regionów"]


    Regiony uczestniczące w targach zaprezentowały przede wszystkim żywność o charakterze lokalnym - charakterystycznym dla swoich regionów oraz tradycyjnym. Żywność ta ma charakter naturalny, co oznacza, że surowce do jej wytwarzania nie zostały poddane procesom technologicznym zmieniającym ich skład. Na stoiskach posmakowaliśmy znakomitych wędlin, serów, miodówek, przetworów z owoców i warzyw oraz wielu innych regionalnych specjałów. Stoisko Wielkopolski gościło 27 producentów z żywnością tradycyjną i regionalną, członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski.
    Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski zrzesza obecnie już 69 członków - producentów żywności, ale także dostawców surowców, hodowców, ogrodników, rolników, hurtownie, także sklepy z tradycyjną żywnością lokalną oraz restauracje i kawiarnie.
    Żywność regionalną można na targach SMAKI REGIONÓW nie tylko zobaczyć i posmakować, ale także kupić. 

     


    Galeria zdjęć: