3 grudnia Kramsk, w powiecie konińskim, był najbardziej świąteczną miejscowością w Wielkopolsce. Samorząd Województwa Wielkopolskiego razem z Gminą Kramsk zorganizowali świąteczny Jarmark Bożonarodzeniowy oraz finał konkursu „Wielkopolskie Smaki Wigilijne”, w którym udział wzięło blisko 70 Kół Gospodyń Wiejskich.
Wydarzenie w prawdziwie zimowym klimacie obfitowało w moc atrakcji dla najmłodszych, jak i starszych uczestników. Jarmark wzbogaciła obecność św. Mikołaja z orszakiem, co zostało uwiecznione na wielu zdjęciach. Przygotowano konkursy dla najmłodszych z nagrodami od Samorządu Województwa Wielkopolskiego oraz występy miejscowych artystów. Nie zabrakło również licznych stoisk w świątecznym wystroju, przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich z całej Wielkopolski.
Konkurs Kulinarny organizowany przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego „Wielkopolskie Smaki Wigilijne” cieszył się ogromnym zainteresowaniem. Blisko 70 Kół Gospodyń Wiejskich z całej Wielkopolski zaprezentowało swoje potrawy wigilijne. Pokazuje to, że takie konkursy są potrzebne do wspólnej integracji uczestników i lokalnej społeczności oraz popularyzacji naszego dziedzictwa kulinarnego. Wydarzenie w Kramsku pokazuje, że tego typu inicjatywy z powodzeniem mogą odbywać się nie tylko w dużych miastach. Mieszkańcy mniejszych miejscowości również licznie i aktywnie uczestniczą w takich imprezach. Wiele atrakcji przygotowanych przez organizatorów sprawiło, że każdy z uczestników może znaleźć coś dla siebie – mówi Krzysztof Grabowski, Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego.
Na jarmarku do odwiedzin zapraszały liczne stoiska, gdzie Koła Gospodyń Wiejskich z całej Wielkopolski prezentowały swoje potrawy i rękodzieło. Ponadto Bank Żywności w Koninie prowadził warsztaty edukacyjne z ograniczenia marnowania żywności a uczestników częstował gorącym barszczykiem. Punktem kulminacyjnym wydarzenia był finał konkursu na najlepszą potrawę wigilijną na słodko oraz na słono. Udział w konkursie wzięło blisko 70 Kół Gospodyń Wiejskich z całej Wielkopolski. Laureaci I, II i III miejsc w obu kategoriach potraw otrzymali nagrody finansowe w wysokości 1500 zł – I miejsce, 1300 zł – II miejsce, 1000 zł – III miejsce. Ponadto komisja konkursowa przyznała po 15 wyróżnień razem z nagrodami finansowymi po 500 zł w obu kategoriach potraw dla uczestników konkursu.
W kategorii potrawy na słono zwyciężył wigilijny szczupak po tokarsku, przygotowany przez Stowarzyszenie Rozwoju KGW i sołectwa Tokary z gm. Kawęczyn (pow. turecki), drugie miejsce przyznano dla karpia po polsku Babci Teresy, przygotowanego przez KGW w Szczepidle, a trzecie miejsce zajęły panie ze Stowarzyszenia Klubu Seniora i Juniora w Kramsku za śledzia w śmietanie z ziemniakami w mundurkach.
Z kolei wśród potraw na słodko pierwsze miejsce zdobyły panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Królikowie Czwartym „K4” gm. Grodziec (pow. koniński) za piernik staropolski- dojrzewający, drugie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich Błażejewo za makowiec z kremem, a trzecie miejsce Koło Gospodyń Wiejskich ul. Słoneczna Kraszewice za makówki dziadka Ludwika kontra makiełki wnuczki Elizy.
Nagrody za zwycięskie potrawy wręczali: Krzysztof Grabowski - Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego, Andrzej Nowak - Wójt Gminy Kramsk oraz Damiana Nowak - Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zwycięzcom gratulujemy!
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...