trwa ładowanie strony
wczytywanie strony

ŻYWO O HISTORII ROLNICTWA

    Czerwcowe posiedzenie sejmikowej Komisji Kultury zdominowała informacja o działalności Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. Dyrektor tej podpoznańskiej placówki (mającej też oddziały w Jaraczu, Zarzewie, Nowym Tomyślu, Swarzędzu i Sielinku) Jan Maćkowiak przedstawił jej strukturę, zakres działalności, potrzeby i plany inwestycyjne.
    Muzeum w ubiegłym roku obchodziło półwiecze swojego istnienia, a od 1999 roku jest placówką podległą samorządowi województwa (współfinansowaną częściowo także przez ministra rolnictwa). Co roku jego progi przekracza grubo ponad sto tysięcy zwiedzających, a do tak wysokiej frekwencji przyczyniają się z pewnością liczne imprezy plenerowe, atrakcyjne zwłaszcza dla najmłodszych odwiedzających, którzy mogą m.in. zobaczyć żywe zwierzęta czy pokazy pracy dawnego sprzętu rolniczego lub tez tradycyjnej produkcji żywności.
    Do najważniejszych potrzeb inwestycyjnych placówki należy z pewnością modernizacja przestarzałej w znacznej części powierzchni zarówno wystawienniczej, jak i magazynowej.


    Galeria zdjęć: