trwa ładowanie strony
wczytywanie strony

W czasie trzech minut utarli aż 2,3 kg chrzanu!

    Po raz kolejny Chrzan w gminie Żerków stał się areną kulinarnej rywalizacji oraz tarcia chrzanu na czas. W finale konkursu „Tarcie chrzanu w Chrzanie – Wielkopolskie Tradycje Wielkanocne” organizowanego przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego i gminę Żerków uczestniczyło prawie 110 Kół Gospodyń Wiejskich z całej Wielkopolski. W konkursie tarcia chrzanu na czas zwyciężyło KGW z Kuźnicy Trzcińskiej z powiatu kępińskiego. W czasie trzech minut utarli aż 2,3 kg chrzanu! Z kolei za najlepszą potrawę z chrzanem kapituła konkursowa uznała „Chrzanową euforię” autorstwa KGW Kolonia Obory z powiatu pleszewskiego.

    Finał trzeciej edycji konkursu w Chrzanie w gminie Żerków w powiecie jarocińskim odbył się 5 kwietnia i przyciągnął blisko 110 Kół Gospodyń Wiejskich. KGW na tę okazję przygotowały różne specjały z chrzanem. Nie zabrakło także innych potraw wielkanocnych, czerpiących z lokalnego dorobku i tradycji obecnych na stołach podczas świąt. Odwiedzający wydarzenie mogli podziwiać świąteczne stoiska i skosztować przysmaków przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich z całej Wielkopolski.

    – Już po raz trzeci Chrzan w gminie Żerków zgromadził Koła Gospodyń Wiejskich z całego regionu, żeby razem rywalizować i dobrze się bawić. Konkurs jest także inspiracją dla młodych pokoleń do czerpania z dziedzictwa przodków i aktywnego udziału w życiu lokalnych organizacji i społeczności. Uczestnictwo w konkursie  to także okazja do wygrania atrakcyjnych nagród. Cieszy rosnące zaangażowanie Kół Gospodyń Wiejskich, które prześcigają się w pomysłach na przygotowywane potrawy oraz wystrój swoich stoisk  – mówi Krzysztof Grabowski, Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego.

    Poziom przygotowanych dań był wysoki i wyrównany. Za najlepszą potrawę z chrzanem uznano „Chrzanową euforię”, czyli rolady z boczkiem pod chrzanową chmurką autorstwa KGW Kolonia Obory, z powiatu pleszewskiego (gmina Gizałki), drugie miejsce przyznano „Zupie chrzanowej z grzankami” autorstwa  KGW w Kwilczu „Kwilecka Wiaruchna”, z powiatu międzychodzkiego (gmina Kwilcz), a trzecie miejsce zajęły panie z KGW Murzynowo Leśne (gmina Krzykosy) za „Żurek na zakwasie z chrzanem, suszonymi grzybami i białą kiełbasą”.

    – Niespełna 110 KGW, które przybyło do Chrzanu z całej Wielkopolski, dowodzi, że takie konkursy są potrzebne, a społeczność chętnie angażuje się w uczestnictwo i przygotowania do udziału w nich. Samorząd Województwa Wielkopolskiego zachęca do uczestnictwa w tego typu wydarzeniach, które są okazją do poznania bogactwa wielkopolskiej kuchni oraz integracji lokalnych społeczności z różnych części regionu – dodaje Wicemarszałek Krzysztof Grabowski.

    Emocji nie zabrakło również podczas drugiej konkurencji – „tarcia chrzanu na czas”. Oficjalnie zawody rozpoczęli Krzysztof Grabowski, Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego, Michał Surma, Burmistrz Żerkowa, ks. Marcin Nowicki, Duszpasterz Rolników Diecezji Kaliskiej oraz Ewa Kubacka, Sołtys Sołectwa Chrzan. Po zaciętej rywalizacji zwyciężyło KGW z Kuźnicy Trzcińskiej (gmina Trzcinica), które utarło aż 2,302 kg chrzanu. Na drugim miejscu uplasowało się KGW Twardów (gmina Kotlin) z masą  chrzanu o wadze  2,132 kg, na trzecim miejscu znalazło się KGW Leśnictwo (gmina Kawęczyn) z wagą 2,106 kg.

    Zdobywcy pierwszego, drugiego i trzeciego miejsca w obu kategoriach otrzymali nagrody finansowe w wysokości: 1,5 tys. zł – I miejsce, 1,3 tys. zł – II miejsce, 1 tys. zł – III miejsce, ponadto komisja konkursowa przyznała 40 wyróżnień (20 wyróżnionych potraw i 20 wyróżnień tarcia chrzanu na czas), z nagrodami finansowymi w wysokości 500 zł dla uczestników konkursu w obu kategoriach.

    Nagrody za zwycięskie potrawy oraz największą ilość utartego chrzanu wręczyli: Krzysztof Grabowski, Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego, Michał Surma, Burmistrz Miasta i Gminy Żerków, Jan Grzesiek i Andrzej Pichet, Radni Sejmiku Województwa Wielkopolskiego oraz Paweł Zbierajewski, Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego w Poznaniu.

    Wydarzenie uświetniły także występy miejscowych artystów oraz zespołu „Chrzanianki” i Kapeli Podwórkowej „Z kopyta”.

    WYNIKI KONKURSU

    Kategoria „tarcie chrzanu”:

    I miejsce – KGW Kuźnica Trzcińska w powiecie kępińskim, 2,302 kg

    II miejsce – KGW Twardów w powiecie jarocińskim, 2,132 kg

    III miejsce – KGW Leśnictwo w powiecie konińskim, 2,106 kg

    W tej kategorii wręczono także po 20 wyróżnień z nagrodami wysokości 500 zł.

    Kategoria „potrawa z chrzanu lub z chrzanem”:

    I miejsce – KGW Kolonia Obory w powiecie pleszewskim za „Chrzanową euforię”

    II miejsce – KGW w Kwilczu „Kwilecka Wiaruchna” w powiecie międzychodzkim za „Zupę chrzanową na wędzonych żeberkach w towarzystwie jaja, boczku i chipsu ziemniaczanego”

    III miejsce – KGW Murzynowo Leśne w powiecie średzkim za „Żurek na zakwasie z chrzanem, suszonymi grzybami i białą kiełbasą”

    W tej kategorii wręczono także po 20 wyróżnień z nagrodami wysokości 500 zł.

    Data publikacji: 2025-04-07

    Galeria zdjęć: