trwa ładowanie strony
wczytywanie strony

16 PAŹDZIERNIKA – ŚWIATOWY DZIEŃ ŻYWNOŚCI #zerowaste #Niemarnu_jemy

    ECOWASTE 4 FOOD16 października obchodzony jest Światowy Dzień Żywności i Walki z Głodem. Coroczne święto ma na celu przypominać opinii publicznej o problemach żywnościowych oraz przeciwdziałać marnowaniu żywności na skalę globalną.

    W walkę z marnotrawieniem żywności włączyło się również Województwo Wielkopolskie, które od początku 2017 roku realizuje czteroletni projekt o akronimie EcoWaste4Food - Wspieranie ekologicznych rozwiązań innowacyjnych w celu zmniejszenia marnotrawstwa żywności i promowania gospodarki efektywniejszej zasobowo, dofinasowany z Funduszy Europejskich w ramach Programu Interreg Europa.

    Obecnie dobiega końca pierwszy etap projektu. Przez cztery minione semestry wspólnie z interesariuszami projektu (przedstawiciele wielkopolskiej nauki oraz przedsiębiorcy z naszego województwa) jak i partnerami z europejskich regionów (Francja, Hiszpania, Grecja, Wielka Brytania, Finlandia, Włochy), wymienialiśmy wiedzę i doświadczenia w zakresie przeciwdziałania marnowaniu żywności. Na podstawie zaprezentowanych dobrych praktyk oraz dzięki pomysłom i uwagom interesariuszy, opracowywany jest projekt Planu Działań, który będzie wdrażany w kolejnych dwóch latach trwania projektu EcoWaste4Food (2019-2020).

    W związku z przypadającym 16. października Światowym Dniem Żywności, jeden z interesariuszy projektu – Wielkopolski Bank Żywności – zaprasza wszystkich zainteresowanych sposobami na ograniczenia marnowania jedzenia, do wzięcia udziału w akcji „zero waste”. W poznańskiej restauracji Concordia Taste odbędą się m.in. edukacyjne warsztaty kulinarne (10.10.2018 r.), lunch oraz kolacja w duchu idei zero waste (16.10.2018 r.).

    Wszystkie informacje dotyczące akcji zero waste znajdują się w plikach do pobrania.


    Galeria zdjęć:



    Pliki do pobrania: