W sobotę 22 marca w Pile zgromadziło się blisko 130 Kół Gospodyń Wiejskich z całej Wielkopolski, które rywalizowały w drugiej edycji „Konkursu z Jajem na Potrawę i Palmę Wielkanocną”. Jego organizatorami byli Samorząd Województwa Wielkopolskiego i Powiat Pilski. Najlepszą palmę przygotowało KGW z Kuźnicy Trzcińskiej z powiatu kępińskiego. W kategorii potraw słodkich zwyciężyło „Jajko niespodzianka” autorstwa KGW z Pobórki Wielkiej z powiatu pilskiego. Za najlepsze wytrawne danie uznano „Gęś z jajem faszerowanym z jabłkami” KGW Kownatki w Kownatach z powiatu konińskiego.
Tradycyjnie konkurs cieszył się ogromnym zainteresowaniem ze strony Kół Gospodyń Wiejskich, które przejechały do Piły z najdalszych miejsc całej Wielkopolski. Finał „Konkursu z Jajem na Potrawę i Palmę Wielkanocną” odbył się w Hali Sportowej w Pile, która wypełniła się barwnymi oraz bogato zastawionymi stoiskami poszczególnych KGW i unikatowymi palmami wielkanocnymi.
– Ogromna frekwencja Kół Gospodyń Wiejskich z całej Wielkopolski, które z zaangażowaniem uczestniczyły w finale konkursu w Pile na najlepszą potrawę i palmę wielkanocną, to dowód silnego przywiązania do tradycji oraz wielu pomysłów gospodyń. Konkurs skierowany do KGW, który po raz pierwszy przeprowadziliśmy na północy regionu, pokazał potencjał i zainteresowanie tą tematyką. Samorząd Województwa Wielkopolskiego realizując tego typu inicjatywy, daje okazję do prezentacji lokalnego folkloru, unikatowych pomysłów oraz wyjątkowych i niepowtarzalnych potraw, strojów i dekoracji. Odpowiedź i kreatywność uczestników w tego typu wydarzeniach pokazuje także potrzebę wsparcia rozwoju Kół, które mogą pozyskać wsparcie z budżetu Województwa Wielkopolskiego – mówi Krzysztof Grabowski, Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego.
W kategorii najlepszych potraw wytrawnych i słodkich komisja konkursowa miała niełatwy wybór, ponieważ poziom przygotowanych dań był wysoki. Za najlepszą potrawę wytrawną uznano danie „Gęś z jajem z faszerowanymi jabłkami” przygotowane przez KGW Kownatki w Kownatach (gm. Wilczyn, pow. koniński) – nagroda 1500 zł. Drugie miejsce zajęło KGW w Cekowie „Cekowianki Swojaki” (gm. Ceków-Kolonia, pow. kaliski) za „Olenderski klops z jajem i prażokami” – nagroda 1300 zł, a trzecie miejsce zdobył „Galart - Galareta - Zimne wóżki” autorstwa KGW w Podlesiu Wielkopolskim (gm. Oborniki, pow. obornicki) – nagroda 1000 zł.
Z kolei w kategorii potraw słodkich zwyciężyło „Jajko niespodzianka” przygotowane przez KGW w Pobórce Wielkiej (gm. Białośliwie, pow. pilski) – nagroda 1500 zł, drugie miejsce przypadło KGW Szetlew „Makowianki” za potrawę „Królowa na jajecznym wypasie” (gm. Zagórów, pow. słupecki) – nagroda 1300 zł. Na trzecim miejscu znalazło się KGW Starkowo z potrawą „Słodkie kurczaki na zielonej trawce” (gm. Gostyń, pow. gostyński) – nagroda 1000 zł.
W ramach konkursu palm wielkanocnych najpiękniejszą palmę przygotowało KGW w Kuźnicy Trzcińskiej (gm. Trzcinica, pow. kępiński) – nagroda 1500 zł, drugie miejsce zajęło KGW „Podróżnianki” w Podróżnej (gm. Krajenka , pow. złotowski) – nagroda 1300 zł, a trzecie KGW w Zębowie „Równi Sobie” (gm. Lwówek, pow. nowotomyski) – nagroda 1000 zł.
Wręczono także po siedem wyróżnień w każdej kategorii (łącznie 21) z nagrodami po 500 zł.
Impreza obfitowała w liczne występy artystyczne przygotowane przez miejscowych artystów oraz grupy taneczne. Punktem kulminacyjnym wieczoru był występ zespołu Estrada Regionalna „Równica” im. Renaty Ciszewskiej z Ustronia, który przygotował wspaniałe widowisko muzyczno-taneczne.
Nagrody za zwycięskie potrawy oraz najpiękniejsze palmy wręczyli: Krzysztof Grabowski, Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego, Rafał Zdzierela, Starosta Pilski, Paweł Zbierajewski, Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego w Poznaniu oraz Tomasz Pocztowy, Zastępca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego w Poznaniu.
LISTA LAUREATÓW W POSZCZEGÓLNYCH KONKURSACH
Kategoria I: Potrawa wytrawna
I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich Kownatki w Kownatach (gm. Wilczyn, pow. koniński), potrawa: „Gęś z jajem z faszerowanymi jabłkami” – nagroda 1500 zł,
II miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Cekowie „Cekowianki Swojaki” (gm. Ceków-Kolonia, pow. kaliski), potrawa: „Olenderski klops z jajem i prażokami” – nagroda 1300 zł,
III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Podlesiu Wielkopolskim (gm. Oborniki, pow. obornicki), potrawa: „Galart - Galareta - Zimne wóżki” – nagroda 1000 zł.
Wyróżnienia:
Kategoria II: Potrawa słodka
I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Pobórce Wielkiej (gm. Białośliwie, pow. pilski), potrawa: „Jajko niespodzianka” – nagroda 1500 zł
II miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich Szetlew „Makowianki” (gm. Zagórów, pow. słupecki), potrawa: „Królowa na jajecznym wypasie” – nagroda 1300 zł
III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Starkowo (gm. Gostyń, pow. gostyński), potrawa: „Słodkie Kurczaki na zielonej trawce” – nagroda 1000 zł.
Kategoria III: Palma Wielkanocna
I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Kuźnicy Trzcińskiej (gm. Trzcinica, pow. kępiński) – nagroda 1500 zł,
II miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich Podróżnianki” w Podróżnej (gm. Krajenka , pow. złotowski) – nagroda 1300 zł,
III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Zębowie „Równi Sobie” (gm. Lwówek, pow. nowotomyski) – nagroda 1000 zł.
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...