61 potraw oraz 38 ziemniaków- gigantów rywalizowało w konkursie kulinarnym na potrawę z pyry pn. „Pyra i kapustka to do pysznego dania przepustka” oraz na największą wielkopolską pyrę. Organizatorem II edycji konkursu był Samorząd Województwa Wielkopolskiego a nagrody i wyróżnienia wręczali Pan Krzysztof Grabowski- Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego oraz Pan Andrzej Pichet- Radny Sejmiku Województwa Wielkopolskiego.
Uczestnicy zmagań kulinarnych oraz posiadacze pyr wyhodowanych w Wielkopolsce spotkali się 8 października 2022 roku w Hali Sportowej w Szkole Podstawowej nr 2 im. Marii Dąbrowskiej w Ostrzeszowie. Oprócz prezentacji potraw z ziemniaków i kapusty, na scenie odbyło się oficjalne ważenie ziemniaków zgłoszonych do rywalizacji.
Finalistami w konkursie „Na największą wielkopolską pyrę” zostali:
Z kolei zwycięzcami w konkursie „Na potrawę z pyry i kapusty” zostali:
10 wyróżnień przyznano:
Wszystkim nagrodzonym gratulujemy!
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...