trwa ładowanie strony
wczytywanie strony

NIE MARNOWAĆ ŻYWNOŚCI

    Radni z sejmikowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi, którzy obradowali zdalnie 23 listopada, zapoznali się m.in. ze sprawozdaniem na temat realizacji prowadzonego od kilkunastu miesięcy przez samorząd województwa „Programu ograniczania marnotrawstwa i strat żywności w Wielkopolsce na lata 2021-2025”. Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi UMWW Damiana Nowak poinformowała o najważniejszych działaniach podejmowanych w tej sprawie.

    Należą do nich konkursy dotacyjne („Wielkopolskie Jadłodzielnie” oraz „Mobilne kuchnie warsztatowe”) skierowane do samorządów oraz wspierające rozwój i funkcjonowanie organizacji pozarządowych zajmujących się pomocą żywnościową. Dofinansowywane są też transport i magazynowanie jedzenia (przez banki żywności) uratowanego przed zmarnowaniem. Inicjowane i finansowane są również akcje edukacyjne, skierowane głównie do młodych Wielkopolan.

    Komisja przyjrzała się też założeniom do przyszłorocznego budżetu oraz wieloletniej prognozy finansowej regionu, pozytywnie zaopiniowała projekt uchwały sejmiku o wystąpieniu Wielkopolski z Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, zapoznała się z realizacją w naszym regionie jednego z priorytetów programu „Rybactwo i Morze” na lata 2014-2020.


    Galeria zdjęć: