Województwo Wielkopolskie kolejny raz wzięło udział w rozpoczętych w dniu 17 stycznia 2025 r. Międzynarodowych Targach Gospodarki Żywnościowej, Rolnictwa i Ogrodnictwa Grüne Woche w Berlinie. Wielkopolskę reprezentowało 8 wystawców.
Targi Grüne Woche to jedne z największych na świecie targów żywności, rolnictwa i ogrodnictwa, które odbywają się w Berlinie od 1926 roku. Uczestnictwo naszego Regionu oraz licznych wystawców z Wielkopolski i Polski podkreśla ogromne znaczenie naszego państwa jako producenta żywności cechującej się wysoką jakością, unikatowymi walorami smakowymi oraz wielopokoleniową tradycją. W tarach Województwo Wielkopolskie reprezentowali: Krzysztof Grabowski, Wicemarszałek, Województwa Wielkopolskiego, Paweł Zbierajewski, Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Justyna Winiarska, Dyrektor Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego oraz Sebastian Ławniczak, Dyrektor Wielkopolskiego Samorządowego Centrum Rozwoju Wsi w Sielinku.
- Uczestnictwo naszego Regionu na Targach Grüne Woche od lat związane jest z promocją zdrowej, wysokiej jakości żywności, którą zainteresowanie stale rośnie. Odwiedzający 89. edycję targów mogli skosztować najlepszych produktów o bogatej historii, wytwarzanej przez rodzinne firmy dla których jakość żywności jest najważniejsza. Wielkopolskę reprezentuje 8 wystawców którzy oferują przetwory mięsne, miody, oleje, soki i syropy owocowe, suszone owoce, wina oraz tradycyjne dania - mówi Krzysztof Grabowski, Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego i Przewodniczący Wielkopolskiej Rady Rolniczej.
Stoisko Wielkopolski o powierzchni 88m2 zlokalizowane było w centralnej części targowej i cieszyło się dużym zainteresowaniem odwiedzających, którzy licznie degustowali regionalne przysmaki oraz dokonywali zakupów produktów.
- Cieszy zainteresowanie polskich władz - Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi a także przedstawicieli władz innych województw i regionów europejskich promocją żywności na arenie międzynarodowej. Dlatego szczególnie ważny jest udział naszych wystawców w tego rodzaju targach by podkreślić znaczenie, bogactwo oraz jakość krajowej żywności. Istotne jest również zaprezentowanie wykorzystania nowoczesnych technik obróbki i przygotowania żywności by zachęcić nowych kupujących do sięgania po polskie produkty. Liczne spotkania oraz wymiana doświadczeń na szczeblu międzynarodowym pozwala zachować rozpoznawalność i konkurencyjność polskich producentów – dodaje Wicemarszałek Krzysztof Grabowski
Podczas wydarzenia odbyło się spotkanie regionów partnerskich Województw: wielkopolskiego, lubuskiego, dolnośląskiego, oraz zachodniopomorskiego z Minister Brandenburgii ds. rolnictwa i żywności, środowiska i ochrony konsumentów, Panią Hanką Mittelstädt. Głównymi tematami spotkania były: współpraca miedzy regionami, wspólna polityka rolna EU, bezpieczeństwo żywnościowe oraz Europejski Kongres Rozwoju i Odnowy Wsi. Ponadto stoisko Wielkopolski na Targach odwiedzili Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Czesław Siekierski oraz Sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stefan Krajewski.
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...