trwa ładowanie strony
wczytywanie strony

XXIII edycja konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów"

    ZAPROSZENIE – „NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO –SMAKI REGIONÓW”

    Serdecznie zapraszamy do udziału w XXIII edycji konkursu wojewódzkiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”

    Finał wojewódzki odbędzie się 13 lipca 2024 r. w Wijewie

    (gmina Wijewo, powiat leszczyński) podczas  imprezy kulturalno-rozrywkowej ,,WIJEWIADA”

     

    logotyp konkursu „Nasze kulinarne Dziedzictwo” przedstawiający deskę z wędliną i przyprawamiKonkurs odbędzie się w dwóch kategoriach:

    1. Na najlepszy regionalny produkt żywnościowy

    Serdecznie zapraszamy producentów żywności tradycyjnej do udziału w XXIII edycji konkursu wojewódzkiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy województwa wielkopolskiego.

    Konkurs ma charakter otwarty. Przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych z województwa wielkopolskiego, spełniający kryteria konkursowe.

    Warunkiem udziału w konkursie jest przesłanie/dostarczenie do 27 czerwca 2024 r. wypełnionej i podpisanej własnoręcznie karty zgłoszenia (do pobrania poniżej).

    Dokumenty można składać:

    1. drogą elektroniczną na adres e-mail: dr.sekretariat@umww.pl z dopiskiem „konkurs NKD 2024 – produkt”,
    2. osobiście lub za pośrednictwem poczty tradycyjnej/kuriera w godzinach pracy Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu na adres:
      Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego
      Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi
      al. Niepodległości 34
      61-714 Poznań

    Na kopercie należy dopisać „konkurs NKD 2024 – produkt”.

    1. za pośrednictwem elektronicznej skrytki podawczej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu w ePUAP: /umarszwlkp/SkrytkaESP.

     

    Konkurs odbędzie się w 4 kategoriach (w 10 podkategoriach):

    1. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:
    1. Produkty i przetwory mięsne
    2. Produkty i przetwory z ryb
    3. Produkty mleczne
    4. Miody
    1. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:
    1. Przetwory owocowe
    2. Przetwory warzywne
    3. Produkty zbożowe
    4. Wyroby cukiernicze
    1. Napoje regionalne:
    1. Napoje bezalkoholowe
    2. Napoje alkoholowe
    1. Inne produkty regionalne.

     

    Laureaci konkursu otrzymają cenne nagrody ufundowane przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego.

     

    1. Na najlepszą potrawę regionalną

    Drugą część XXIII EDYCJI KONKURSU NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – SMAKI REGIONÓW stanowi konkurs na najlepszą potrawę regionalną województwa wielkopolskiego.

    Konkurs ma również charakter otwarty. Przystąpić mogą do niego dwuosobowe ekipy reprezentujące firmy gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne lub koła gospodyń wiejskich z województwa wielkopolskiego, spełniające kryteria konkursowe.

    Warunkiem udziału w konkursie jest przesłanie/dostarczenie do 27 czerwca 2024 r. wypełnionej i podpisanej własnoręcznie karty zgłoszenia (do pobrania poniżej).

    Dokumenty można składać:

    1. drogą elektroniczną na adres e-mail: dr.sekretariat@umww.pl z dopiskiem „konkurs NKD 2024 – potrawa”,
    2. osobiście lub za pośrednictwem poczty tradycyjnej/kuriera w godzinach pracy Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu na adres:
      Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego
      Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi
      al. Niepodległości 34
      61-714 Poznań

    Na kopercie należy dopisać „konkurs NKD 2024 – potrawa”.

    1. za pośrednictwem elektronicznej skrytki podawczej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu w ePUAP: /umarszwlkp/SkrytkaESP.

     

    Laureaci konkursu otrzymają cenne nagrody ufundowane przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego.

     

    Szczegóły dotyczące konkursu można znaleźć na stronie Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego: https://www.produktyregionalne.pl/nkd.html.

    kontakt do koordynatora 
    Agnieszka Maćkowska - tel. 61 626 65 27